Suomen bahá’í-yhteisöstä USKOT-foorumin tarkkailijajäsen

USKOT-foorumin vuosikokous pidettiin Suomen ortodoksisen piispan residenssissä, Helsingissä. Bahá’í-yhteisöä edusti Kansallisen Henkisen Neuvoston jäsen Safa Hovinen. Kuva: Elina Iskala / USKOT-foorumi

Suomen bahá’í-yhteisö on hyväksytty tarkkailijajäseneksi valtakunnalliseen uskontojen yhteistyöjärjestö USKOT-foorumiin.

USKOT-foorumi on uskontojen yhteistyöjärjestö, joka edustaa tällä hetkellä seitsemää uskontokuntaa: kristinuskoa, islamia, juutalaisuutta, myöhempien aikojen pyhiä, buddhalaisuutta, hindulaisuutta ja bahá’í-uskoa. Foorumin tarkoituksena on vaalia yhteiskuntarauhaa, ja se edistää uskontojen välistä vuoropuhelua, yhteistyötä ja keskinäistä kunnioitusta. Bahá’í-yhteisön tarkkailijajäsenyyden kautta foorumin mandaatti kattaa nyt yhä laajemmin kaikki Suomessa toimivat maailmanuskonnot.

Foorumin vuosikokous päätti hyväksyä bahá’í-yhteisön jäsenhakemuksen, mistä alkaa kaksivuotinen tarkkailijajäsenyys. Samassa yhteydessä foorumin täysjäseneksi hyväksyttiin Suomen Hindufoorumi. Tarkkailijajäsenyys kestää kaksi vuotta ennen sitoutumista varsinaiseksi jäseneksi. Tänä aikana bahá’í-yhteisöllä on edustus USKOT-foorumin hallituksessa puheoikeudella, ja yhteisö osallistuu foorumin monipuolisten jaostojen toimintaan.

Viime vuosien aikana bahá’í-yhteisö on ollut mukana monissa foorumin järjestämissä hankkeissa sekä kansallisella että paikallisella tasolla mm. Helsingissä, Oulussa ja Turussa.

Uskontojen ykseys on bahá’í-uskon ytimessä

Bahá’í-yhteisön hakeutuminen USKOT-foorumin jäseneksi on luonteva askel, sillä uskontojen yhtenäisyys ja yhteenkuuluvuus on sisäänkirjoitettu bahá’í-uskoon, kuten myös pyrkimys rakentaa rauhaa ja parantaa yhteiskunnallisia oloja.

Bahá’í-uskon olennaisia näkemyksiä on, että kaikki suuret maailmanuskonnot ovat saman Korkeimman voiman ohjausta ihmiskunnalle. Jokainen uskonto on korostanut kultaista sääntöä, rauhan rakentamista ja lähimmäisen rakkautta.

Suomalaiset bahá’ít ovat usean vuosikymmenen ja monen sukupolven ajan pyrkineet yhteistyössä muiden kanssa edistämään bahá’í-uskon perustajan Bahá’u’lláhin ihmiskunnalle osoittamaa kehotusta nähdä kaikki ihmiset yhden ja saman ihmisperheen kallisarvoisina jäseninä, luopua kaikenlaisista ennakkoluuloista ja yhteiskunnallisista vastakkainasetteluista ja omistautua maailman palvelemiseen.

Bahá’í-uskon keskeisin periaate on ykseys erilaisuudessa. Yhteisö pyrkii oppimaan siitä, miten tuo ylevä periaate voidaan tuoda käytännön rauhanteoiksi rakentamalla elinvoimaisia yhteisöjä, joissa asukkaiden välinen ystävyys ja luottamus vahvistuvat heidän ottaessaan yhä enemmän omistajuutta yhteisönsä henkisestä ja aineellisesta kehityksestä.

Bahá’í-uskoon kuuluu maailmanlaajuisesti miljoonia jäseniä yli 235 valtion ja territorion alueella. Suomessa asuu noin 750 bahá’íta 70 paikkakunnalla. Suomen Bahá’íden Kansallinen Henkinen Neuvosto valittiin ensimmäisen kerran vuonna 1962, ja yhteisö rekisteröitiin uskonnollisena yhdyskuntana vuonna 1963.

Kansainvälisesti bahá’í-uskolla on neuvoa-antava asema yhtenä Yhdistyneisiin kansakuntiin kuuluvista kansalaisjärjestöistä Bahá’í International Community -edustustahon kautta. Yhteisö on osallistunut hyvin pitkään maailmanuskontojen väliseen vuoropuheluun ja yhteistyöhön. Bahá’ít olivat mukana jo vuonna 1893 pidetyssä ensimmäisessä maailmanuskontojen parlamentissa, jota pidetään uskontojen välisen interfaith-liikkeen alkuna.

Edellinen
Edellinen

Kesäkoulussa luvassa kiinnostavia opiskelutyöpajoja / Interesting study workshops at the Summer School

Seuraava
Seuraava

‘Abdu’l-Bahán hautapyhäkön talotekniikkaan ja ulkopintoihin liittyvät työt alkavat