Bahá’í-usko Suomessa – Suomen bahá’í-yhteisö

View Original

Papua-Uuden-Guinean temppeli

Alkuperäinen artikkeli Bahá’í World News Service -uutissivustolla


Papua-Uuden-Guinean bahá’i-temppelin julkisivutyöt on saatu päätökseen. Viisi vuotta sitten aloitettu projekti edustaa valmistuessaan hartauden ja yhteiskunnallisen palvelun keskusta, joka on avoinna jokaiselle taustasta riippumatta.

Arkkitehtien Henry Lapen ja Saeed Granfarin mukaan suunnittelutehtävä oli haastavaa: millaista on universaali arkkitehtuuri maassa, jossa elää yli 700 erilaista kulttuuriryhmää? Lopulta suunnittelijat keksivät yhdistää julkisivuun paikallisen punontatekniikan, jota esiintyy kaikkialla Papua-Uudessa-Guineassa niin juhlatilaisuuksiin valmistetuissa koreissa kuin arkisissa matoissa. Julkisivun kuviointi symboloi samalla yhtenäisyyttä ja eri puolilta tulevien ihmisten kohtaamista.

Yhteisön jäsenet punoivat yhteensä 60 kilometrin mitalta alumiininauhoja, jotka asennettiin temppelin sisäseiniin ja kattoon. Lähde: news.bahai.org

Punontakuvio toistuu lisäksi rakennuksen teräsrakenteessa, jonka on suunnitellut saksalais-puolalainen Werkstudio-insinööritoimisto. Yhdeksään sisäänkäyntikatokseen kiinnittyvä kupumainen rakenne kohoaa korkeimmillaan 16 metrin korkeuteen.

Bahá’i-uskossa temppelit nähdään tärkeinä yhteiskunnallisina laitoksina, joissa toteutuu ajatus rukouksen ja palvelun yhdistämisestä. Tämä ajatus ilmenee laajemmin temppeliä ympäröivissä yhteisöissä, kun yhä useammat ihmiset kokoontuvat rukoilemaan ja pohtimaan keinoja yhteisönsä kehittämiseksi.

Kasveja ja kotoperäisiä puita on istutettu temppelin tontille yhdessä hedelmä- ja palmupuiden kanssa. Lähde: news.bahai.org