Bahá’í-usko Suomessa – Suomen bahá’í-yhteisö

View Original

”Nuoruusvuoteni ovat tosi tärkeitä tulevaisuudelle” – Nuorten leiri Kontulassa

Kontulan naapurustossa Helsingissä 3.–14. kesäkuuta järjestetty nuorten leiri kokosi yhteen nuoria eri puolilta Suomea. Innostava leiri oli osa kaikille avointa nuorten liikettä, jonka puitteissa 15–25-vuotiaat nuoret tunnistavat jaettuja huolenaiheita ja pyrkivät vastaamaan niihin rakentavasti henkisiä näkökulmia soveltamalla.

Nuorten leirin osallistujia Kontulassa.

Leirillä nuoret opiskelivat Ruhi-instituutin kirjasarjaa nopeassa tahdissa ja pohtivat sen avulla henkisen elämän peruskäsitteitä, kuten sielun olemassaoloa, rukoilemista ja palvelua. Päiviin sisältyi runsaasti musiikkia, hartaudellisia hetkiä, taiteellista ilmaisua, ulkoilua – erityisesti koripallon parissa – ja uusiin ihmisiin tutustumista Kontulan naapurustossa. Nuoret olivat myös mukana lastenleirin ja perhefestivaalin järjestämisessä Kontulassa ja Porvoossa.

Ohjelmassa korostui yhdessäolo ja uusiin ihmisiin tutustuminen rennossa tunnelmassa. Mukana ollut porvoolainen Jasmin, 14, kokee nuorten yhdessäolon auttavan uusien käsitteiden pohtimista.

– Sain täällä tosi paljon uusia ajatuksia, joita toivon voivani hyödyntää kotona Porvoossa, Jasmin toteaa.

– Täällä huomaa, että monet pohtivat samanlaisia kysymyksiä kuin itsekin ja yhteinen keskustelu innoittaa ja auttaa saamaan aiheista tosi paljon irti. Se on lisännyt ymmärrystäni maailmasta, Jasmin toteaa.

– Sain täällä tosi paljon uusia ajatuksia, joita toivon voivani hyödyntää kotona. Tarkoituksena on lisätä ykseyttä ja avoimuutta ihmisten välillä. Siten vähennetään vieraantuneisuutta. Porvoossa aion tutustua paremmin naapurustoni ihmisiin ja järjestää heidän kanssaan yhteisöllistä toimintaa.

Joensuusta saapunut Samuel, 16, näkee osallistujien leveän ikähaitarin hyödyllisenä.

– Eri-ikäisten nuorten ja nuorten aikuisten läsnäolo täällä laajentaa perspektiiviä meidän keskusteluissa, Samuel pohtii.

Leirin ohjaaja Sydney Tamankag palvelee bahá’í-yhteisön koulutusinstituutin koordinaattorina Uudellamaalla vastuualueenaan varhaisnuorten henkisen voimauttamisen ohjelma. Osan nuorista hän on tuntenut jo vuosien ajan varhaisnuorten toiminnan kautta.

– On ollut ilo nähdä nuorten kasvu ja heidän ajattelunsa kehittyminen varhaisnuoruudesta nuoruuteen. Heistä huokuu innostus ja riemu palvella, Sydney kertoo.

– On tosi kivaa, että palvelu on täällä korostuneessa roolissa, kertoo joensuulainen Samuel.

– Leirillä nuoret ovat päässeet pohtimaan intensiivisesti, millaisen palvelun kautta he voivat antaa osansa yhteiskunnan kehittämiseen. Olemme tutkineet, millaiset käsitteet, henkiset ominaisuudet ja asenteet tukevat tällaisella palvelun polulla kulkemista. Tarkastelemme kaikkien näiden asioiden olennaisuutta omassa elämässä, ja se kehittää valmiuksia pohtia millaista elämää haluaa aikuisena elää. Se on ajan ja vaivan arvoista.

– On ollut ilo nähdä nuorten kasvu ja heidän ajattelunsa kehittyminen varhaisnuoruudesta nuoruuteen. Heistä huokuu innostus ja riemu palvella, varhaisnuorten toiminnan koordinattorina palveleva Sydney Tamankag kertoo.

Nuorten ikävaihe on yhtäaikaa herkkä ja täynnä mahdollisuuksia. Nuorten liike pyrkii varmistamaan, että nuoret saavat tarvitsemaansa tukea ja mahdollisuuksia pohtia yhdessä, mikä merkitys heidän valinnoillaan ja valmistautumisellaan on.

– Puhumme nuorten kanssa siitä, että tällainen prosessi nuoruudessa on sijoitus tulevaisuuteen. Nuorena tehdyt valinnat, kuten opiskeluala ja ajankäyttö, vaikuttavat suoraan omaan tulevaisuuteen ja siihen, miten olemme hyödyksi ihmiskunnalle, Sydney korostaa.

Jyväskyläläinen Joakim, 17, kertoo ymmärtäneensä leirillä, että päämäärätietoisuus on nuorille olennainen käsite.

– Nuoruusvuoteni ovat tosi tärkeitä tulevaisuudelle. Olen valmistautumassa elämään ja harkitsen henkisesti ja älyllisesti tasapainoisen elämän näkökulmia, Joakim toteaa.

Nuorten leirillä käymät keskustelut sitovat oman henkisen identiteetin pohdinnan käytännön toimintaan. Bahá’í-maailmankuvan keskeinen piirre on, että ylevät henkiset periaatteet tuodaan todellisuuteen palvelun kautta.

– Tajusin täällä opintopiirin aikana, että palvelu on laaja asia, jolla on monia muotoja. Se sisältää pieniä tekoja arjessa, vaikkapa lasten henkisen kasvatuksen tarjoamista ja muiden auttamista. Asioita, jotka edistävät muiden hyvinvointia, Joakim pohtii.

– Palvelu on kaikkea, mikä auttaa toisia ihmisiä ja yhteisöä. Se lisää ykseyttä ihmisten välillä, kun he auttavat toisiaan, Jasmin toteaa.

Myös Samuel on huomannut leirin tukevan palvelua.

– On tosi kivaa, että palvelu on täällä korostuneessa roolissa.

– Tajusin täällä opintopiirin aikana, että palvelu on laaja asia, jolla on monia muotoja. Asioita, jotka edistävät muiden hyvinvointia, jyväskyläläinen Joakim pohtii.

– Jos en palvelisi tällä tavoin, en olisi onnellinen enkä kokisi elämässä samaa merkityksellisyyttä, Saksasta saapunut Neysan sanoo.

Vahvistuva nuorten liike

Bahá’í-yhteisö tarjoaa nuorille mahdollisuuksia olla mukana edistämässä myönteistä yhteiskunnallista kehitystä samanhenkisten nuorten kanssa, ystävystyä uusiin ihmisiin ja syventää ymmärrystään henkisen ja aineellisen sivistyksen edistämiseen ohjaavista bahá’í-kirjoituksista. Tätä kutsutaan nuorten liikkeeksi.

Saksassa nuorten liikkeessä mukana ollut Neysan, 21, vieraili Suomessa leirin aikana.

– Ilman nuorten liikettä en tietäisi, mitä tekisin, Neysan naurahtaa.

– Nuorilla on paljon aikaa. Nuorten liike auttaa kanavoimaan aikaa ja energiaa rakentaviin asioihin, kuten yhteisöllisyyden nostattamiseen naapurustossa. Jos en palvelisi tällä tavoin, en olisi onnellinen enkä kokisi elämässä samaa merkityksellisyyttä. Elämässä on niin paljon enemmän kuin opiskelu ja työ!

Nuorten liikkeessä painotetaan ystävyyden ja keskinäisen tuen merkitystä. Nuoret oppivat siitä, miten heidän yhteinen pyrkimyksensä palvella ihmiskuntaa muovaa kestäviä ystävyyssuhteita. Synkkyyden, epätoivon tai yhteiskunnallisten jakolinjojen painottamisen sijaan nuoret rohkaistuvat toimimaan todellisen ystävyyden ja toivon ilmapiirissä, joka on avoin kaikille.

Joakimin mukaan jokainen voi löytää oman polun nuorten liikkeeseen.

– Jos haluaa ystävystyä ja jutella ihmisten kanssa aineellisten asioiden lisäksi henkisistä näkökulmista, rauhasta ja siitä, mitä yhteiskunta tarvitsee, niin tule seuraavaan tapaamiseen kokeilemaan näitä keskusteluja. Jokainen voi vapaasti hyödyntää uusia näkökulmia, joita täällä yhdessä tutkitaan, Joakim ehdottaa.

Hän pohtii, että yhteiskunnassa ei puhuta siitä, miten tärkeää henkinen kasvu ja palvelu ovat.

– Täällä ne ovat pääaiheita. Miten saadaan pienin askelin edistettyä maailmanrauhaa? Se alkaa ykseyden harjoittamisesta arjessa.

– Nuorten liikkeen tarkoituksena on tukea nuoria oppimaan henkisiä ominaisuuksia, jotka auttavat heitä palvelemaan, Samuel tiivistää.

Nuorten liike voidaan nähdä jatkumona varhaisnuorten henkisen voimauttamisen ohjelmalle. Moni osallistujista onkin ollut aktiivisesti mukana varhaisnuorten toiminnassa ja valmistautuu nyt itse valmentamaan varhaisnuoria.

– Yhteiskunta helposti näkee varhaisnuoret rauhattomina, pinnallisina ja keskittymiskyvyttöminä. Jos koko yhteiskunta odottaa varhaisnuorilta tällaista olemusta, juuri siten he alkavat käyttäytyä, Joakim huomauttaa.

Tulevat nuorten tapaamiset ja koulutukset

  • nuorten viikonloppu 19.–20.10.2024

  • nuorten leiri 1.–6.1.2025

  • nuorten viikonloppu 22.–23.2.2025

  • nuorten leiri 2.–15.6.2025

Lisää tapahtumia löydät Suomen bahá’í-yhteisön tapahtumakalenterista (Google).

Kiinnostuitko?

Ota yhteyttä Suomen bahá’í-yhteisön koulutusinstituuttiin: instituutti@bahai.fi

Yhteisörakentaminen Kontulan naapurustossa

Nuoret olivat mukana järjestämässä monimuotoista lasten leiriä, joka järjestettiin osittain Kide-säätiön tiloissa.

Kontulan naapurusto on yksi Uudellamaalla sijaitsevista paikoista, jonka asukkaat ovat mukana laajenevassa keskustelussa kehittääkseen kykyään soveltaa Bahá’u’lláhin opetuksia yhteiskunnallisten olojen parantamiseen. Tämä yhteisörakentamisen prosessi on ollut käynnissä joitakin vuosia.

Nuorten leirin järjestäminen Kontulan naapurustossa tarjosi osallistujille tilaisuuksia tutustua kontulalaisiin ja tukea asukkaiden käynnistämiä yhteisörakentamisen hankkeita. Leirin aikana nuoret olivat tiiviisti mukana naapuruston elämässä.

– Tehtiin järjetön määrä hampurilaisia ja tarjottiin niitä koripallokentällä, Samuel innostuu.

Nuoret olivat mukana järjestämässä lasten leiriä ja perhefestivaalia leikkipuisto Lammessa kontulalaisten vanhempien kanssa. Osittain Kide-säätiön tiloissa pidetty kolmipäiväinen tapahtuma kokosi yhteen perheitä monesta eri taustasta.

Neysan kertoo käyneensä Kontulassa lukuisia keskusteluja, joiden keskiössä on ollut naapuruston kehittäminen asukkaiden yhteisenä pyrkimyksenä.

– Olen jutellut paljon asukkaiden kanssa erityisesti siitä, miten he näkevät Kontulan ja elämänsä täällä ja miten he kehittäisivät naapurustoa. Tarkoituksena on tutustua ihmisiin ja tunnistaa heidän kanssaan erilaisia tarpeita, toiveita ja huolia sekä pohtia mahdollisuuksia kehittää tätä paikkaa yhdessä. Yksi tekijä on se, että täällä on monia erilaisia kulttuureja, ja on tarve lisätä ihmisten ja kulttuurien kohtaamista ja ykseyttä.

– Minua kiinnostaa olla mukana tukemassa tämän naapuruston kehittämistä. Kun kerroin naapurustossa tapaamilleni nuorille, että harkitsen ehkä muuttavani Kontulaan, he olivat hämmästyneitä. He kuvasivat asuinaluettaan ghettona, mutta pohdimme sitten yhdessä, mitä hyviä puolia ja mahdollisuuksia täällä on. Nuoret kertoivat, että täällä on paljon ihmisiä ja monimuotoisuutta.