Bahá’í-kalenteri

Bahá’í-uskon kalenteri tunnetaan nimellä badí‘-kalenteri. Se on alun perin Bábin laatima. Bahá’u’lláh hyväksyi kalenterin käyttöönoton ja vahvisti sen alkamisvuodeksi 1844, jolloin Báb julisti ilmoituksensa.

19 kuukautta × 19 päivää

Bahá’í-kalenterissa on 19 kuukautta, joissa kaikissa on 19 päivää. Lisäksi kalenteri sisältää 4–5 välipäivää, joita kutsutaan ayyám-i-háksi.

Yleismaailmallisen Oikeusneuvoston mukaan uskonnoissa uuden kalenterin käyttöönotto on eri uskonnoissa ”vertauskuva jumalallisen ilmoituksen voimasta muovata uudeksi ihmisen käsitystä aineellisesta, yhteiskunnallisesta ja henkisestä todellisuudesta. Sen kautta pyhät hetket nostetaan esiin, ihmiskunnan paikka ajassa ja avaruudessa mielletään uudelleen ja elämän rytmi uudistetaan.”

Bahá’í-kalenterin kuukaudet

Báb nimesi kuukaudet Jumalan ominaisuuksien mukaan (suluissa arabiankielinen nimi):

  1. kirkkaus (bahá)

  2. loisto (jalál)

  3. kauneus (jamál)

  4. suuruus (‘aẓamat)

  5. valo (núr)

  6. armo (raḥmat)

  7. sanat (kalimát)

  8. täydellisyys (kamál)

  9. nimet (asmá’)

  10. mahti (‘izzat)

  11. tahto (mashíyyat)

  12. tieto (‘ilm)

  13. voima (qudrat)

  14. puhe (qawl)

  15. kysymykset (masá’il)

  16. kunnia (sharaf)

  17. yliherruus (sulṭán)

  18. valta (mulk)

  19. ylevyys (‘alá’) – paastokuukausi

Viimeinen kuukausi, ylevyys, on bahá’íden paastokuukausi. Vuosittain toistuva 19 päivän mittainen paastojakso velvoittaa 15 vuotta täyttäneitä. Paaston aikana ei syödä tai juoda auringonnousun ja -laskun välisenä aikana.

Yhdeksäntoista päivän juhla

Jokaisen kuukauden alkaessa paikalliset bahá’í-yhteisöt viettävät yhdeksäntoista päivän juhlaa, joka on paikkakunnan bahá’íden tärkein säännöllinen kokoontuminen.

Yhdeksäntoista päivän juhlassa on kolme osaa. Juhla aloitetaan hartaudellisella osalla, minkä jälkeen hallinnollisessa osassa yhteisön jäsenet neuvottelevat yhteisön hankkeista ja tekevät ehdotuksia paikalliselle henkiselle neuvostolle. Viimeinen osa on omistettu seurusteluun ja vapaaseen ajanviettoon ystävien kesken.

Pyhäpäivät ja merkkipäivät

Bahá’í-kalenteri sisältää yhdeksän pyhäpäivää. Niistä ensimmäinen eli bahá’í-uusivuosi (naw-rúz) osuu samaan aikaan kevätpäiväntasauksen kanssa 20.–21. maaliskuuta.

Pyhäpäivät on tarkoitettu vapaapäiviksi, jolloin bahá’ít pidättäytyvät työstä ja opiskelusta. Pyhäpäivien ajankohdat määräytyvät aurinkokalenterin mukaan lukuun ottamatta kaksoispyhää eli Bábin ja Bahá’u’lláhin syntymän juhlia, joita vietetään peräkkäisinä päivinä loka-marraskuussa. Kaksoispyhä lasketaan kahdeksannesta uudestakuusta naw-rúzin jälkeen.

Bahá’í-pyhäpäivät:

  • naw-rúz (uusivuosi)
    20./21. maaliskuuta

  • riḍván (Bahá’u’lláhin ilmoitus)
    12 päivän jakso, joka sisältää kolme pyhäpäivää

    • riḍvánin 1. päivä
      20./21. huhtikuuta

    • riḍvánin 9. päivä
      28./29. huhtikuuta

    • riḍvánin 12. päivä
      1./2. toukokuuta

  • Bábin ilmoituksen vuosipäivä
    23./24. toukokuuta

  • Bahá’u’lláhin taivaaseenastumisen vuosipäivä
    28./29. toukokuuta

  • Bábin marttyyrikuoleman vuosipäivä
    9./10. heinäkuuta

  • kaksoispyhä
    peräkkäiset päivät loka-marraskuussa

    • Bábin syntymäpäivä

    • Bahá’u’lláhin syntymäpäivä

Merkkipäivät:

  • ayyám-i-há (välipäivät)
    helmikuun lopulla

  • liiton päivä
    25./26. marraskuuta

  • ‘Abdu’l-Bahán taivaaseenastumisen vuosipäivä
    27./28. marraskuuta

Bahá’í-kalenterin päivämäärät vaihtelevat eri vuosina suhteessa gregoriaaniseen kalenteriin. Katso kunkin vuoden päivämäärät pdf-taulukosta, joka yltää vuoteen 221 ba. eli 2064 jaa. saakka.

Suomen bahá’í-yhteisön Google-pohjaisesta tapahtumakalenterista näet bahá’í-kuukausien alkamisajankohdat sekä pyhä- ja merkkipäivät. Lisäksi kalenteriin on merkitty kansallisen tason tapahtumia ja tilaisuuksia. Voit tilata kalenterin omaan laitteeseesi.