Iranin bahá’íden tilanne

Iranin bahá’ít ovat olleet uskonnon synnyinmaassa vainon kohteena jo sen perustamisesta lähtien 1800-luvun puolivälissä. Maan bahá’í-yhteisöön kuuluu 300 000 henkilöä ja se muodostaa Iranin suurimman uskonnollisen vähemmistön. Kristityillä, juutalaisilla ja zoroasterilaisilla on Iranin perustuslain suoja vähemmistöuskontoina, mutta bahá’ít ovat tässä suhteessa täysin lainsuojattomia.

Viimeisimmät uutiset Iranin bahá’íden tilanteesta

Erityisesti vuoden 1979 islamilaisen vallankumouksen jälkeen Iranin bahá’í-yhteisöön on kohdistettu maan hallituksen tukema vainostrategia. Yhteisöön on kohdistunut lukuisia ratsioita, monia sen jäseniä on pidätetty ja vangittu systemaattisten kampanjoiden puitteissa.

Bahá’ílta on mm. järjestelmällisesti evätty oikeus korkeakouluopetukseen, valtion työpaikkoihin ja eläkkeisiin. Bahá’íden koteja ja muuta omaisuutta sekä hautausmaita ja muistomerkkejä on vandalisoitu ja hävitetty, mediassa on järjestetty laajoja, räikeitä parjaus- ja häpäisykampanjoita.

Vainot ovat ajan saatossa saaneet uusia muotoja. Iranin hallitus on yli 40 vuoden ajan systemaattisesti syyttänyt maan bahá’íta vieraan vallan vakoojiksi ja maan hallitus harrastaa järjestelmällistä vihapuhetta yhteisöä kohtaan. Muun muassa lastentarhanopettajina toimivia bahá’íta on syytetty bahá’í-kolonialismin opettamisesta ja kansallisen turvallisuuden uhkaamisesta.

YK:ssa toimiva kansalaisjärjestö Bahá’í International Community (BIC) seuraa tiiviisti bahá’íden vaikean tilanteen kehittymistä Iranissa. Iranin baháíden jo vuosikymmeniä kestänyt vaikea ihmisoikeustilanne ei näytä laantumisen merkkejä.


Lue lisää Iranin bahá’íden vainosta

Bahá’í-vainon verkkoarkisto

Archives of Bahá’í Persecution in Iran on laaja verkkoarkisto Iranin bahá’íden vainosta. Sivusto sisältää yli 10 000 todistetta vuosikymmeniä kestäneestä järjestelmällisestä vainosta Iranin bahá’íta kohtaan. Arkiston sisältämät asiakirjat on esitetty sekä alkuperäisinä että tekstimuotoon litteroituina. Lisäksi ne on käännetty englanniksi.