Nobelin rauhanpalkinnon saaja Narges Mohammadi osoittaa tukensa Iranin bahá’ílle

Ihmisoikeusaktivisti ja vuoden 2023 Nobelin rauhanpalkinnon saaja, iranilainen Narges Mohammadi on aloittanut uuden nälkälakon Evinin vankilassa Iranissa.

Vuoden 2023 rauhannobelisti Narges Mohammadi. Lähde: VOA

Vuoden 2023 rauhannobelisti Narges Mohammadi arkistokuvassa. Lähde: VOA

Mohammadi kertoo Instagram-tilillään ryhtyvänsä tänään nälkälakkoon osoittaakseen tukensa Iranin bahá’ílle heitä kohdanneissa pitkään jatkuneissa vainoissa ja ihmisoikeusloukkauksissa. Mohammadin kanssa samassa vankilassa ovat myös bahá’í-yhteisön jäsenet Mahvash Sabet ja Fariba Kamalabadi, jotka on tuomittu epäoikeudenmukaisesti vankeuteen jo toistamiseen.

10 vuoden vankeusrangaistuksiin tuomitut Mahvash Sabet ja Fariba Kamalabadi suorittivat jo aiemmin vankeustuomion, koska kuuluivat Iranin bahá’íden epäviralliseen johtoryhmään, Yaraniin. Lähde: Bahá’í World News Service

10 vuoden vankeusrangaistuksiin tuomitut Mahvash Sabet ja Fariba Kamalabadi suorittivat jo aiemmin vankeustuomion, koska kuuluivat Iranin bahá’íden epäviralliseen johtoryhmään, Yaraniin. Lähde: Bahá’í World News Service

Mahvash Sabet ja Fariba Kamalabadi suorittivat jo aiemmin vankeustuomion, koska kuuluivat Iranin bahá’íden epäviralliseen johtoryhmään, Yaraniin. Maan viranomaiset hajottivat ryhmän vuonna 2008 osana vainoa. Yaranin jäsenet pidätettiin ja tuomittiin aluksi 20 vuoden, mutta myöhemmin 10 vuoden vankeusrangaistuksiin. Kaikki seitsemän jäsentä kärsivät 10 vuoden tuomionsa ja heidät vapautettiin vuonna 2018.

Iranin bahá’ít ovat olleet uskonnon synnyinmaassa vainon kohteena jo sen perustamisesta lähtien 1800-luvun puolivälissä, mutta vainosta tuli järjestelmällistä vuoden 1979 islamilaisen vallankumouksen jälkeen. Maan bahá’í-yhteisöön kuuluu 300 000 henkilöä ja se muodostaa Iranin suurimman uskonnollisen vähemmistön.

Bahá’ít elävät päivästä toiseen tietoisina siitä, että valtionhallinto etsii jatkuvasti keinoja estääkseen heidän henkilökohtaisen kehityksensä ja toimintansa bahá’í-yhteisön jäseninä.

Maailmanlaajuista bahá’í-yhteisöä edustava Bahá’í International Community (BIC) julkaisi hiljattain uuden lausunnon Iranin bahá’íden pahenevasta vainosta. Lausunnon mukaan Iranin hallinto ottaa jatkuvasti käyttöön uusia keinoja vainojen toteuttamiseksi.

”Menetelmiä ovat kotiratsiat ja -etsinnät, pidätykset, oikeudenkäynnit, vankeusrangaistukset, maan ja omaisuuden takavarikointi, vihapuhe, koulutuksen kieltäminen sekä hautausoikeuden ja kansalaisuuden perusoikeuksien kieltäminen”, lausunnossa todetaan.

Iranin bahá’it eivät oleta saavansa erityisoikeuksia tai -kohtelua osakseen vaan ainoastaan ihmisoikeussopimuksissa luvattuja yhtäläisiä oikeuksia muiden iranilaisten kanssa. Tällä hetkellä näyttää siltä, että ainoastaan jatkuva kansainvälisen huomion ylläpitäminen aiheessa on heidän turvansa.

Iranin bahá’íden ja kaikkien ihmisoikeusloukkauksista kärsivien elinolot motivoivat bahá’íta ympäri maailman löytämään uusia keinoja ja tapoja edistää ihmisten yhteiseloa maailmankatsomuksista riippumatta.

Nobelin rauhanpalkinto jaetaan tänään. Narges Mohammadia edustavat Oslossa hänen lapsensa Ali ja Kiana Rahmani sekä aviomies Taghi Rahmani. Lehdistötilaisuudessa 9.12. Taghi Rahmani kertoi Narges Mohammadin liittyneen nälkälakkoon osoittaakseen solidaarisuutta bahá’í-vankitovereilleen.

Edellinen
Edellinen

Yhteisymmärrysviikko 2024 helmikuussa lähestyy – tervetuloa avajaisiin 31.1.2024

Seuraava
Seuraava

Rovaniemellä tarkasteltiin maailmanrauhan mahdollisuutta