Usein kysyttyjä kysymyksiä

Alla on joitakin bahá’ílle usein esitettyjä kysymyksiä. Vastaamme mielellämme kysymyksiin, jotka koskevat bahá’í-uskon opetuksia ja historiaa sekä Suomen bahá’í-yhteisön toimintaa.

  • Paikalliset yhteisöt tekevät mielellään vierailuja kouluihin ja oppilaitoksiin. Erilaiset ryhmät ovat myös tervetulleita vierailemaan Helsingin ja Inarin bahá’í-keskuksissa. Vierailun sopimiseksi ota yhteyttä paikalliseen bahá’í-yhteisöön tai bahá’í-keskukseen.

  • Opiskelijaryhmät ja muut vierailijat ovat lämpimästi tervetulleita bahá’í-keskuksiin Helsingissä ja Inarissa. Voit varata vierailun ottamalla yhteyttä valitsemaasi bahá’í-keskukseen.

  • Bahá’í-yhteisön toiminta on avointa kaikille. Suurin osa toiminnastamme ja tapahtumistamme on paikallisyhteisöjen ja yksilöiden käynnistämää ja ylläpitämää. Olet lämpimästi tervetullut mukaan paikkakuntasi bahá’í-yhteisön toimintaan! Lue lisää toiminnastamme ja katso paikallisten bahá’í-yhteisöjen yhteystiedot.

  • Bahá’íksi liittyminen ei sisällä mitään rituaaleja. Käytännössä bahá’íksi liittyminen edellyttää suullista tai kirjallista ilmoitusta bahá’í-yhteisölle. Voit tehdä tämän alla olevan yhteydenottolomakkeen kautta tai ottaa yhteyttä oman paikkakuntasi bahá’í-yhteisöön. Lue lisää liittymisestä.

  • Bahá’í-uskon keskeisin opetus on ajatus ihmiskunnan ykseydestä. Tämä tarkoittaa, että koko ihmiskunta on yksi moninainen kokonaisuus, jonka on nyt aika yhdistyä ja perustaa maailmanrauha. Aikamme ihmisillä on ensimmäistä kertaa todelliset mahdollisuudet vastata ihmiskunnan ykseyden edellyttämään henkiseen ja yhteiskunnalliseen muutokseen. Bahá’u’lláh esitti monia yksilön elämää ja yhteiskunnallista toimintaa koskevia periaatteita ja lakeja, joiden tarkoitus on viedä ihmiskunta nykyisen murroksen ja sekasorron tilan läpi kohti globaalia yhteiskuntaa, jossa toteutuu ykseys moninaisuudessa

  • Bahá’í-usko perustuu kahden henkilön, Bábin (1819–1850) ja Bahá’u’lláhin (1817–1892) toimintaan. Bahá’ít katsovat molempien olevan jumalallisia ilmaisijoita ja kuuluvan Mooseksen, Zoroasterin, Krishnan, Jeesuksen, Buddhan ja Muḥammadin tavoin ihmiskunnan henkisten opettajien joukkoon. Bahá’í-usko sai alkunsa Persiassa 1800-luvun keskivaiheilla ja on sen jälkeen levinnyt kaikkialle maailmaan lähes 200 maahan.

  • Bahá’í-usko näkee kaikki maailmanuskonnot saman Korkeamman voiman ohjauksena ihmiskunnalle. Tämän vuoksi bahá’ít kunnioittavat kaikkia uskontoja ja pitävät kaikkia maailmanuskontojen perustajia ihmiskunnan jumalallisina kasvattajina. Bahá’u’lláhin ilmoitus edustaa tämän päättymättömän ketjun viimeisintä vaihetta.

  • Ei. Bahá’u’lláhin mukaan hän on viimeisin jumalallinen ilmaisija, ei viimeinen. Bahá’u’lláh opetti, että uskonnot muodostavat vuosituhansien jatkumon. Kukin uskonto on vuorollaan kasvattanut ihmiskuntaa yhden vaiheen kohti henkistä kypsyyttä. Bahá’u’lláh toteaa kirjoituksissaan, että tämä ketju on päättymätön.

  • Ei. Vaikka bahá’í-uskon juuret ovat islamissa, on se itsenäinen maailmanuskonto. Bahá’í-usko syntyi vallitsevan uskontoperinteen keskuudessa aivan kuten kristinusko ilmaantui juutalaisuuden piirissä. Bahá’u’lláh opetti, että maailmanuskonnot ovat saman Jumalan ohjausta ihmiskunnalle, ja ne muodostavat vuosituhansien jatkumon. Kukin uskonto on vuorollaan kasvattanut ihmiskuntaa yhden vaiheen kohti henkistä kypsyyttä.

  • Bahá’í­-uskon pyhiin kirjoituksiin lukeutuvat Bahá’u’lláhin ja Bábin ilmaisemat kirjat ja muistiot. Lue lisää bahá’í-kirjoituksista.

  • Bahá’í-yhteisössä ei ole papistoa, vaan yhteisön toimintaa ohjaavat paikallisella ja kansallisella tasolla valitut neuvostot. Samoin maailmanlaajuisen bahá’í-yhteisön ylin päättävä elin, Yleismaailmallinen Oikeusneuvosto, valitaan vaaleilla. Lue lisää hallintojärjestyksestä.

  • 1800-luvulla Persian ja Osmanien hallitsijat karkottivat Bahá’u’lláhin kotimaastaan maanpakolaiseksi ensin Bagdadiin, Istanbuliin ja Edirneen – ja lopuksi syrjäiseen Akkon vankilakaupunkiin Palestiinassa. Bahá’u’lláhista ja hänen seuraajistaan tuli Akkon ja Haifan alueen asukkaita. Alueella sijaitsee bahá’ílle tärkeitä pyhiinvaelluskohteita, kuten Bahá’u’lláhin ja Bábin hautapyhäköt, sekä maailmanlaajuisen bahá’í-yhteisön hallinnolliset toimijat. Lue lisää Bahá’u’lláhin saapumisesta pyhään maahan.