Toimintaa kaikille
Suurin osa toiminnastamme ja tapahtumistamme on paikallisyhteisöjen ja yksilöiden käynnistämää ja ylläpitämää. Olet lämpimästi tervetullut mukaan paikkakuntasi bahá’í-yhteisön toimintaan!
Ihmiskunnan yhteiset haasteet ja mahdollisuudet piirtyvät yhä näkyvämmin kaikkien tietoisuuteen. Tarve henkiselle ja yhteiskunnalliselle muodonmuutokselle on ilmeinen.
Bahá’ít ja heidän kanssaan työskentelevät haluavat vilpittömästi oppia soveltamaan Bahá’u’lláhin opetuksia yhteiskunnassa havaitsemiinsa tarpeisiin. Olemme oppimassa siitä, kuinka rakennamme elinvoimaisia, ulospäin suuntautuvia yhteisöjä, kuinka saamme aikaan henkistä ja aineellista edistystä ja kuinka opimme olemaan mukana edistämässä niitä keskusteluja, jotka vaikuttavat tämän edistyksen suuntaan. Näiden oppimiskysymysten kautta hahmottuu maailmanlaajuinen ja eheä henkinen hanke, jonka osalliseksi kaikki ovat tervetulleita.
Tällä sivulla
Katso myös
Hartaudellisuus elämänasenteena
Rukous on olennainen osa elämää sekä yksilölle että yhteisölle. Rukous antaa mahdollisuuden nähdä selkeämmin, mikä elämässä on mielekästä ja tärkeää.
Bahá’í-opetukset kehottavat kääntymään päivittäin Jumalan puoleen rukouksen ja mietiskelyn hengessä, pyytäen opastusta ja ohjausta.
Kaikissa maailmanuskonnoissa rukouksella on ollut tärkeä rooli, ja bahá’í-usko opettaa, että kaikkien uskontojen henkinen ydin on sama. Bahá’í-hartaustilaisuudet ovat kaikille avoimia ja niissä bahá’ít ystäviensä kanssa lausuvat rukouksia ja lukevat pyhiä tekstejä niin bahá’í-kirjoituksista kuin muistakin katsomuksista.
Hartaustilaisuudet on tarkoitettu edistämään yksilön ja yhteisön henkistä kehitystä ja tukemaan yhteistä palvelun henkeä. Hartaustilaisuuksista on tullut luonteva osa naapurustojen toimintaa ja ne tukevat päivittäisiä keskusteluja ihmisyyden henkisestä puolesta.
Kun ihminen kääntää kasvonsa Jumalan puoleen, hän näkee auringonpaistetta kaikkialla. Kaikki ihmiset ovat hänen veljiään.
‘Abdu’l-Bahá
Lasten henkinen kasvatus
Bahá’í-yhteisö järjestää kaikille avoimia naapuruston lastentunteja, jotka tukevat lasten henkistä kehitystä, vuorovaikutustaitoja ja sellaisten ominaisuuksien kasvua kuten luotettavuus, rehellisyys, ystävällisyys ja oikeudenmukaisuus.
‘Abdu’l-Bahá kirjoitti: ”Jokainen lapsi sisältää mahdollisuuden olla maailman valo – ja samalla sen pimeys. Tämän vuoksi kasvatuskysymystä tulee pitää ensisijaisen tärkeänä.”
Bahá’í-näkemyksen mukaan lasten keskeisin kasvuympäristö on perhe, mutta luonteen ominaisuuksien ja sosiaalisten taitojen kehittymiselle yhteisöllinen kokemus on tärkeä. Bahá’í-näkemys kasvatuksesta kiteytyy Bahá’u’lláhin kirjoituksissa seuraavasti: ”Pitäkää ihmistä kaivoksena, joka on täynnään verrattoman arvokkaita jalokiviä. Vain kasvatus voi saada sen paljastamaan aarteensa ja auttaa ihmiskuntaa niistä hyötymään.”
Kasvatuksen tarkoitus on synnyttää lapsessa kyky nähdä maapallo kaikkien ihmisten yhteisenä kotimaana ja herättää kiinnostus omien kykyjen kehittämiselle sen hyväksi. Ihminen on onnellinen löytäessään yleviä päämääriä, joita hän voi tukea yksilöllisillä kyvyillään. Viikoittaisilla lastentunneilla tutustutaan ihmisen moniin hyviin luonteenominaisuuksiin keskustellen, tarinoiden ja laulujen avulla sekä käyttäen eri taidemuotoja.
Pitäkää ihmistä kaivoksena, joka on täynnään verrattoman arvokkaita jalokiviä. Vain kasvatus voi saada sen paljastamaan aarteensa ja auttaa ihmiskuntaa niistä hyötymään.
Bahá’u’lláh
Varhaisnuorten toiminta
Bahá’ít tarjoavat eri puolilla Suomea kaikille avoimia varhaisnuorten ryhmiä. Varhaisnuorten toiminta lisää nuorten ilmaisutaitoja ja vahvistaa niitä moraalisia rakenteita, jotka palvelevat heitä koko elämän läpi.
Ikävuosien 11–14 murroskautta kuvataan yleisesti ongelmien, myrskyisän tunne-elämän, piittaamattomuuden ja itsekeskeisyyden ajanjaksona. Bahá’í-näkemys varhaisnuorista on päinvastainen. Nuorilla on erityinen taipumus epäitsekkyyteen ja terävään oikeustajuun. Heissä korostuu into oppia maailmasta ja halu tehdä siitä parempi. Bahá’í-kirjoitukset kannustavat nuoruuteen kuuluvan innokkuuden ja energian kanavoimista koko ihmiskunnan henkisen ja aineellisen sivistyksen edistämiseksi. Varhaisnuorten henkisen voimauttamisen ohjelma tukee nuoria heidän omien vahvuuksiensa löytämisessä ja valjastamisessa koko ihmiskunnan hyvinvoinnin edistämiseen.
Varhaisnuorten henkisen voimauttamisen ohjelmassa nuoret opiskelevat ja keskustelevat moraalisista valinnoista omassa arjessaan. Nuorten sanavarasto karttuu ja kokemus keskusteluista kasvaa. Heidän on helpompi hahmottaa ympäröivää maailmaa, havaita yhteiskunnassa toimivia rakentavia ja tuhoavia malleja ja tunnistaa niiden vaikutukset omiin ajatuksiinsa ja toimintaansa. Nuorten kyky ottaa vastuuta omista valinnoistaan kasvaa. Yhdessäolo toisen arvostelemisesta vapaassa ilmapiirissä kehittää rohkeutta olla oma itsensä.
Nuoret myös suunnittelevat ja toteuttavat ryhmän valmentajien kanssa erilaisia palveluprojekteja naapurustonsa hyvinvoinnin lisäämiseksi. Tällaiset projektit tuovat iloa kaikille ja lisäävät luottamuksen tunnetta yhteisössä.
Te olette yhden puun hedelmiä ja yhden oksan lehtiä. Eläkäätte keskenänne äärimmäisessä rakkaudessa ja sopusoinnussa, ystävyydessä ja toveruudessa.
Bahá’u’lláh
Opintopiirit
Opintopiirit auttavat osallistujia kehittämään henkistä ymmärrystään elämästä ja oppimaan käytännön taitoja, joita yhteisörakentamisessa tarvitaan.
Opintopiirien jokaisessa kurssissa on oma teema ja käytännön taitojen harjoitukset. Aiheisiin kuuluvat muun muassa ihmisen henkinen luonne, lasten ja nuorten kasvatus sekä yhteisöllisyys.
Osallistujat päättävät yhdessä sopivan etenemisaikataulun ja palvelumuodot. Opintopiireihin osallistuvat kokevat usein saavansa toiminnasta uutta suuntaa elämälleen havaitessaan omat mahdollisuutensa edistää ihmiskunnan kehitystä.
Kaikki 15 vuotta täyttäneet nuoret ja aikuiset ovat tervetulleita osallistumaan. Ryhmän kokoaa koulutusinstituuttiin yhteydessä oleva ohjaaja. Ohjaajilla ei ole ryhmässä erityisasemaa – he vain ovat yksinkertaisesti pidemmällä materiaalien opiskelussa. Kaikki osallistujat ovat oman oppimisensa aktiivisia edistäjiä.
Osoittakaa herpaantumatonta kiinnostusta oman aikanne ongelmiin keskittyen neuvottelemaan sen pakottavista tarpeista ja vaatimuksista.
Bahá’u’lláh