Rovaniemellä tarkasteltiin maailmanrauhan mahdollisuutta

Rovaniemen bahá’í-yhteisö järjesti tänä syksynä näyttelyn nimeltä ”Onko maailmanrauha mahdollinen?”.

Näyttely oli esillä Rovaniemen kaupunginkirjaston aulassa 10.10.–5.11.2023, ja sen aikana pidettiin paneelikeskustelu ja luento.

Näyttelyn avajaisissa Rovaniemen Bahá’íden Henkisen Neuvoston jäsen ja Rikosseuraamuslaitoksen yksikönpäällikkö Henri Izadi valotti näyttelyn ideaa ja kuvasi Lupaus maailmanrauhasta -lausunnon taustaa. Lupaus maailmanrauhasta on maailmanlaajuisen bahá’í-yhteisön korkeimman hallintoelimen, Yleismaailmallisen Oikeusneuvoston laatima kirjoitus maailmanrauhan mahdollisuudesta ja sen edellytyksistä.

Izadi totesi, että ihmiskunta on kulkemassa vääjäämättömästi kohti maailmanrauhaa. ”Rauha edustaa seuraavaa vaihetta globaalin perheemme kehityksessä. Jokainen yksilö voi arjen toiminnallaan ja sanoillaan myötävaikuttaa rauhan edistämiseen.”

Paneelikeskustelussa tunnistettiin polkuja rauhaan

Rauhanpanelistit Marja Huhta, Reko Silvenius, Nafisa Yeasmin ja Partow Izadi.

19. lokakuuta pidetyssä paneelikeskustelussa käsiteltiin maailmanrauhan edellytyksiä monesta näkökulmasta. Panelisteina olivat Rovaniemellä sijaitsevien vastaanottokeskusten johtajat Reko Silvenius (Kotokunta) ja Nafisa Yeasmin (Punainen Risti) sekä bahá’í-yhteisön jäsen ja Lapin yliopiston yliopistonlehtori Partow Izadi. Keskustelun puheenjohtajana toimi bahá’í-yhteisön jäsen Marja Huhta. Myös yleisö osallistui innokkaasti keskusteluun iloisen puheensorinan jatkuessa kirjaston sulkemisaikaan saakka.

Koko ihmiskunnalle tärkeää aihetta käsiteltiin monipuolisesti ja innostavasti. Lämminhenkisessä paneelissa rauhan aihetta lähestyttiin useasta eri näkökulmasta.

Maailmanlaajuinen rauha edellyttää maailman johtajien yhteistä sopimusta rauhasta ja keinoista sen turvaamiseksi. Lupaus maailmanrauhasta -lausunnossa kuvataan tällaiseen sopimukseen johtavaa kokousta:

”Heidän on tehtävä rauhanasiasta yleisen neuvottelun päämäärä ja pyrittävä kaikin vallassaan olevin keinoin perustamaan maailman valtioiden liitto. Heidän on tehtävä sitova sopimus ja solmittava liitto, jonka ehdot ovat järkevät, rikkomattomat ja selkeät.”

Keskustelussa pohdittiin myös yksilön sisäistä rauhaa ja sen vahvaa suhdetta ihmisten väliseen rauhaan naapurustossa ja muissa verkostoissa.

Paneelissa nousi esille, että yksilö- ja yhteiskuntatason mullistuksissa yhtenä juurisyynä on usein ennakkoluuloisuus toisia ihmisiä kohtaan. Niinpä kaikenlaisista ennakkoluuloista vapautuminen on välttämätön tekijä rauhaan pyrittäessä. Panelistit totesivat, että ennakkoluuloja voi hälventää tehokkaasti vuoropuhelulla ja kuuntelemalla ihmisiä. Naapuruston ihmisiä voi tuoda yhteen yksinkertaisilla ja arkisillakin tavoilla, esimerkiksi ruoan kautta.

Luento maailmanrauhan lupauksesta

Jyväskylän bahá’í-yhteisön jäsen ja Discovery Street -yhtiön perustaja Mika Korhonen tutki luennossaan Lupaus maailmanrauhasta -lausunnon keskeisiä kysymyksiä henkilökohtaisten kokemusten ja näkemysten kautta.

Jyväskylän bahá’í-yhteisön jäsen ja Discovery Street -yhtiön perustaja Mika Korhonen tutki luennossaan Lupaus maailmanrauhasta -lausunnon keskeisiä kysymyksiä henkilökohtaisten kokemusten ja näkemysten kautta.

Jyväskylän bahá’í-yhteisön jäsen ja Discovery Street -yhtiön perustaja Mika Korhonen tutki luennossaan 31. lokakuuta Lupaus maailmanrauhasta -lausunnon keskeisiä kysymyksiä henkilökohtaisten kokemusten ja näkemysten kautta. Lausuntoa mukaillen Korhonen huomautti, että maailman nykyinen myllerrys ei tarkoita maailmanloppua. ”Ne kouristuksenomaiset muutokset, joita kohti ihmiskunta ajautuu yhä nopeammin, eivät suinkaan merkitse sivistyksen loppua vaan auttavat vapauttamaan ihmisyhteisössä piilevän potentiaalin kohti sivistyksen aikakautta.”

”Jokaisen ihmisen maailmanrauhan eteen tekemien isojen ja pienten tekojen vaikutusta ei voi suoraan nähdä, mutta silti niiden vaikutukset voivat olla hyvinkin mullistavia ja kauaskantoisia. Jokainen valinta jättää jäljen.”

Kiertävä näyttely

Näyttelyn suunnittelusta ja toteutuksesta vastasi Rovaniemen Bahá’íden Henkisen Neuvoston nimittämä työryhmä, Suomen bahá’í-yhteisön ulkoasiaintoimisto sekä useat bahá’ít Rovaniemeltä ja muualta Suomesta. Moni kirjaston kävijöistä pääsi tutustumaan sisällöllisesti ja visuaalisesti vaikuttavaan näyttelyyn, mikä on herättänyt lukuisia keskusteluja erittäin ajankohtaisesta maailmanrauhan aiheesta.

Näyttely on suunniteltu hyödynnettäväksi eri puolella Suomea. Viimeksi se on ollut esillä Jyväskylän yliopiston kirjastossa 27.11.–1.12.

Jos olet kiinnostunut järjestämään näyttelyn omalla paikkakunnallasi, ota yhteyttä Suomen bahá’í-yhteisön ulkoasiaintoimistoon: info@bahai.fi

 

”Kaikkien maapalloa asuttavien on nyt valittava, päästäänkö rauhaan vasta sellaisten kauhujen jälkeen, joita ei edes voida kuvitella, joihin ihmiskunta ajautuu pitämällä itsepintaisesti kiinni vanhoista käyttäytymismalleistaan, vai valitaanko se nyt yhteisestä neuvottelutahdosta. Tässä kriittisessä pisteessä, kun kansojen vaikeasti selvitettävät ongelmat ovat sulautuneet yhdeksi yhteiseksi huoleksi koko maailmasta, olisi konfliktien ja sekasorron aallon pysäyttämättä jättäminen käsittämättömän vastuuntunnotonta.”

Yleismaailmallinen Oikeusneuvosto, Lupaus maailmanrauhasta

 
 

Jos olet kiinnostunut järjestämään näyttelyn omalla paikkakunnallasi, ota yhteyttä Suomen bahá’í-yhteisön ulkoasiaintoimistoon: info@bahai.fi

 
Edellinen
Edellinen

Nobelin rauhanpalkinnon saaja Narges Mohammadi osoittaa tukensa Iranin bahá’ílle

Seuraava
Seuraava

Koulutusinstituutin leiri tammikuussa 2024 / Training Institute camp in January 2024