Iranin viranomaiset pidättivät 90-vuotiaan bahá’ín
Alkuperäinen uutinen: Bahá’í International Community
Yksi viimeaikaisista Iranin bahá’í-yhteisöön kohdistuvista vainon kohteista on Jamaloddin Khanjani. Kyseessä on 90-vuotias bahá’í, jonka terveydentila on heikko ja joka on jo aikaisemmin suorittanut 10 vuoden vankeuden bahá’í-uskon vuoksi. Khanjani pidätettiin 13.8.2023 Iranissa.
Iranilaisiin bahá’íhin kohdistuneet vainot ovat jälleen kiihtyneet. Viime viikkojen aikana yhteisön jäseniin on kohdistunut 180 vainoamiseen liittyvää tapausta. Bahá’ít ovat Iranin suurin ei-muslimeihin kuuluva uskonnollinen vähemmistö. Bahá’íta on systemaattisesti vainottu islamilaisen vallankumouksen jälkeen vuodesta 1979 lähtien.
Jamaloddin Khanjani pidätettiin yhdessä tyttärensä Marian Khanjanin kanssa. Jamaloddin Khanjani on jo viettänyt vuosikymmenen vankilassa vuosina 2008–2018, koska kuului Iranin bahá’íden epäviralliseen johtoryhmään, Yaraniin. Yaran perustettiin Iranin hallituksen ollessa tästä täysin tietoinen sen jälkeen, kun maassa kiellettiin virallinen bahá’í-hallinto. Yaran huolehti Iranin bahá’í-yhteisön hengellisistä tarpeista ja käytännön asioita. Ryhmä hajotettiin vuonna 2008. Sen kaikki seitsemän jäsentä pidätettiin ja tuomittiin aluksi 20 vuoden mutta myöhemmin 10 vuoden vankeusrangaistuksiin. Kaikki seitsemän jäsentä kärsivät 10 vuoden tuomionsa ja heidät vapautettiin vuonna 2018.
Jamaloddin Khanjanin pidätys tapahtui vain päiviä sen jälkeen, kun kaksi muuta entistä Yaranin jäsentä, Mahvash Sabet ja Fariba Kamalabadi saivat vahvistuksen uusista 10 vuoden vankeusrangaistuksista. Molemmat pidätettiin viime vuoden heinäkuussa. Mahvash Sabet on 70-vuotias ja kärsii vakavista terveysongelmista. Hänet on siirretty vankilasta sairaalaan lukuisia kertoja viimeisen vuoden aikana. Neljäs Yaranin jäsen, Afif Naimi, joka myös kärsii terveysongelmista ja joka pidätettiin vuosi sitten, on saanut äskettäin seitsemän vuoden vankeustuomion.
”Iranin bahá’íden kohtaama julmuus ei tunne rajoja. 90-vuotiaan ja muiden terveysongelmista kärsivien henkilöiden pidättäminen, jotka ovat jo viettäneet 10 vuotta vankilassa uskontonsa vuoksi, osoittaa hallituksen epätoivoiset yritykset tuhota bahá’í-yhteisö Iranissa”, sanoo Simin Fahandej, Bahá’í International Communityn (BIC) edustaja YK:ssa Genevessä.
”Kukaan inhimillisillä periaatteilla varustettu ei pitäisi tätä muuna kuin törkeänä oikeusmurhana: vangita 90-vuotias mies, joka on jo kärsinyt syvästä vainosta vakaumuksensa vuoksi ilman minkäänlaisia todisteita, näyttöä tai syytettä.”
Myös yhdeksän muuta bahá’íta pidätettiin 13. elokuuta 2023. He ovat apteekkien omistajia ja työntekijöitä, joiden liikkeet suljettiin viranomaisten toimesta. Viranomaiset syyttivät näitä bahá’íta lääkehuollon häiritsemisestä. Maan bahá’í-yhteisö ja muu väestö ovat osoittaneet kasvavaa solidaarisuutta toisiaan kohtaan, mutta hallitus yrittää luoda eripuraa kutsumalla näitä laillisia bahá’íden omistuksessa olevia liikkeitä ”hamstraajiksi”.
Uusien pidätysten myötä vangittujen ja pidätettyjen bahá’íden määrä on noussut lähes 60 tapaukseen viime viikkoina. Samaan aikaan yli 26 bahá’íta on saanut vankeustuomion, jotka pistetään käytäntöön hetkenä minä hyvänsä. Lisäksi 18 bahá’íta on joutunut kuulusteluihin. Viranomaisten on raportoitu sulkeneen 59 bahá’iden omistamaa yritystä. Yhdeksän muun henkilön kotiin on tehty ratsioita.
Teheranissa asuvia bahá’íta on edelleen estetty hautaamasta rakkaitaan Khavaranin lähellä sijaitsevaan bahá’í-hautausmaahan. Heidät on pakotettu hautaamaan vainajat tiedusteluviranomaisten toimesta Khavaranin joukkohautaan – paikkaan, jossa satoja 1980-luvulla teloitettuja poliittisia vankeja on haudattu. Eräs viisivuotiaan lapsen äiti, joka ilmaisi huolensa isoäitinsä hautaamisesta Khavaranin hautausmaalle pidätettiin, ja hänet on tuomittu viideksi vuodeksi vankeuteen.
Tämä julma sorto muistuttaa viime vuoden elokuuta, jolloin bahá’íhin kohdistui yli 300 vainoamistapausta yhden kuukauden aikana.
”Our Story Is One -kampanjan seurauksena Iranin hallitus on todistanut ennennäkemättömän maailmanlaajuisen tuen bahá’í-yhteisölle. Yhteisön ponnistelut yhtenäisyyden puolesta kaikkien ryhmittymien kesken näkyvät nyt Iranin hallituksen epätoivossa hävittää koko yhteisö maalittamalla erityisesti vanhuksia ja sairaita”, Fahandej toteaa.
”Yksi asia, jonka Iran voi oppia yli 40 vuoden aikana bahá’íhin kohdistetusta julmuudesta, on se, että jatkuva vaino yhteisöä kohtaan on kääntynyt sitä itseään vastaan. Sortaminen on herättänyt maailmanlaajuista tietoisuutta bahá’íden tilanteesta. Se on vahvistanut solidaarisuutta bahá’í-yhteisön ja laajemman väestön välillä Iranissa ja osoittanut kansainväliselle yhteisölle bahá’íden syyttömyyden jatkuvan sorron alla.”
Vainojen aalto toisensa perään
Bahá’íhin kohdistuneet häirintätapaukset ovat viime viikkoina levinneet ympäri Irania muun muassa Teheraniin, Isfahaniin, Shiraziin, Karajiin, Kermaniin, Qaemshahriin, Rashtiin ja muualle. Kaikkiin viime viikkoina pidätettyihin, tuomittuihin, vangittuihin tai muulla tavoin painostettuihin bahá’íhin on kohdistettu kohtuuttomilta vaikuttavia syitä, kuten musiikkikoulujen tai muiden kulttuuristen tai koulutuksellisten toimintojen pyörittäminen, bahá’í-yhteisön hengellisistä tarpeista huolehtiminen tai oman elinkeinon harjoittaminen.
Kolme bahá’íta vangittiin, kun he auttoivat Teheranin bahá’í-yhteisöä hautaamaan omaisiaan bahá’íden itse omistamalle hautausmaalle kaupungissa. BIC on aiemmin raportoinut, että Teheranin bahá’íta on estetty käyttämästä omaa hautausmaataan sen jälkeen, kun tiedusteluviranomaiset ottivat sen haltuunsa ja estivät käytön.
Useita Gilanin maakunnan bahá’íta on tuomittu vankeuteen, ja joidenkin koteihin on tunkeuduttu turvallisuusagenttien toimesta. Bahá’íden matkapuhelimia ja tietokoneita on takavarikoitu tekaistuilla ja väärillä syytteillä ”propagandan levittämisestä järjestelmää vastaan” sosiaalisen median alustoilla. Eräs nuori mies, joka antoi lausunnon vankilasta, kertoi fyysisestä ja henkisestä pahoinpitelystä ja laillisten oikeuksien riistosta vankilassa. Hänet tuomittiin kuuden vuoden vankeusrangaistukseen.
Useat pidätetyt ovat joutuneet pitkien pidätysten kohteiksi turvallisuuslaitosten tiloissa, usein eristyksissä ilman asianmukaista oikeuskäsittelyä. Eräs nuori äiti on viettänyt kuusi kuukautta telkien takana ilman syytettä, ja häneltä on evätty oikeus valita oma asianajajansa.
Useille bahá’ílle on myös asetettu kohtuuttomia takuita heidän pidätyksensä aikana. He ovat myös saaneet raskaita sakkoja, matkustuskieltoja ja maan sisäisiä karkotuksia.
Lisätietoja
Suomen bahá’í-yhteisö, tiedotus
Soheila Mikkonen
info@bahai.fi