‘Abdu’l-Bahán hautapyhäkön rakentaminen etenee


‘Abdu’l-Bahán hautapyhäkön rakennushankkeessa saavutettiin kauan odotettu virstanpylväs, kun kattosäleikön betonityöt saatiin päätökseen. Kyseessä oli koko urakan teknisesti haastavin vaihe, johon koko betonirakenteen työstö lopulta kulminoitui.

Valun työstäminen kesti yhtäjaksoisesti 19 tuntia, koska lopputuloksesta haluttiin saumaton monoliitti. Hankkeen toteuttamiseksi työmaalle tuotiin neljä eri pumppua, joiden tehtävänä oli valuttaa betoni samanaikaisesti eri puolille rakennusta toisiinsa törmäämättä.

Keskeytysten välttämiseksi betoni toimitettiin työmaalle neljältä eri tehtaalta. Ratkaisuun päädyttiin sen vuoksi, että vaadittu betonimäärä olisi teoriassa voinut olla enemmän kuin mitä yksittäinen tehdas kykenee tuottamaan vuorokaudessa.

Rakennesuunnittelija Rafi Anunun mukaan työmaan haasteet liittyvät projektin ainutlaatuisuuteen: tavallisesti rakennukset suunnitellaan kestämään 50 vuotta, kun taas hautapyhäkön on tarkoitus kestää satoja vuosia. Näin ollen rakentamisessa on käytetty erityistä betoniseosta, joka on kaiken lisäksi jäykistetty poikkeuksellisen suurilla harjateräksillä.

Säleikön betonirakenteen täytyy kovettua vähintään 30 vuorokautta ennen kuin sen alla oleva muotti voidaan poistaa. Tämän jälkeen hautapyhäkön valmis kattorakenne on nähtävillä ensimmäistä kertaa.

Edellinen
Edellinen

Iranin viranomaiset pidättivät 90-vuotiaan bahá’ín

Seuraava
Seuraava

Uusi kokoelma avioliitosta