YK:n asiantuntijat tuomitsevat bahá’í-naisten vainon Iranissa

Alkuperäinen artikkeli on luettavissa Bahá’í World News Service -uutissivustolla.


Arkistokuva YK:n ihmisoikeusneuvoston kokouksesta Genevessä. Lähde: United Nations Photo

Yhdistyneiden kansakuntien erityistarkkailijoiden ja asiantuntijoiden ryhmä on moittinut Irania lisääntyvistä hyökkäyksistä bahá’í-naisia vastaan.

Heinäkuussa 18 tarkkailijan ja asiantuntijan ryhmä lähetti Iranin hallitukselle ihmisoikeusrikkomuksia käsittelevän kirjeen. Koska kirje ei saanut vastakaikua hallitukselta, päätti ryhmä tuoda epäkohdat julkisuuteen.

Bahá’í-naiset joutuvat Iranissa kohtaamaan samat rajoitukset kuin muutkin naiset, mutta lisäksi he kärsivät siitä, että heiltä evätään koulutus ja työpaikka julkisella sektorilla, ja heitä uhkaa vankeus uskonsa vuoksi.

YK:n asiantuntijat esittävät vakavan huolen siitä, että iranilaisiin bahá’í-naisiin kohdistuvat järjestelmälliset hyökkäykset näyttävät lisääntyvän koko maassa. Lausunnon mukaan tämä käsittää ”muun muassa pidätyksiä, kuulustelukutsuja, tahdonvastaisia katoamisia, kotietsintöjä, henkilökohtaisen omaisuuden takavarikkoja, rajoituksia liikkumisvapauteen sekä pitkäkestoisia ja peräkkäisiä vapaudenriistoja.”

Asiantuntijat kehottavat vapauttamaan kaikki bahá’í-naisvangit ja perustamaan mekanismeja sille, että ihmisoikeusloukkauksia toteuttaneet henkilöt voidaan tuoda vastuuseen teoistaan. He tuomitsivat bahá’í-uskon kriminalisoinnin ja toteavat, että bahá’íden jatkuva vaino perustuu uskonnolliseen identiteettiin.

Iranin bahá’ít ovat olleet uskonnon synnyinmaassa vainon kohteena jo sen perustamisesta lähtien 1800-luvun puolivälissä. Maan bahá’í-yhteisöön kuuluu 300 000 henkilöä ja se muodostaa Iranin suurimman uskonnollisen vähemmistön. Kristityillä, juutalaisilla ja zoroasterilaisilla on Iranin perustuslain suoja vähemmistöuskontoina, mutta bahá’ít ovat tässä suhteessa täysin lainsuojattomia.

YK:ssa toimivan kansalaisjärjestön Bahá’í International Communityn (BIC) edustaja Simin Fahandej toteaa, että Iranissa bahá’í-naisia vainotaan ja tuomitaan vankilaan heidän vakaumuksensa vuoksi. Hiljattain Isfahanin kaupungissa 10 bahá’í-uskoa harjoittavaa naista tuomittiin yhteensä 90 vuodeksi vankeuteen.

– Kenenkään ihmisen ei pitäisi joutua vainon kohteeksi sukupuolensa, vakaumuksensa, rotunsa tai etnisen alkuperänsä vuoksi. Kun bahá’í-naisia vastaan hyökätään, kokonaiset perheet kärsivät, Fahandej kertoo.

– Naisten vaikutusmahdollisuuksien lisääminen tekee yhteiskunnasta rauhanomaisemman, vakaamman ja kukoistavamman, ja se on myös oikein. Valitettavasti Iranissa naisia painostetaan joka puolelta, mutta uskonnollisiin vähemmistöryhmiin kuuluvia naisia, kuten bahá’íta, syrjitään kaksinkertaisesti, mikä lisää heidän ja heidän perheidensä kohtaamaa sosiaalista ja taloudellista ahdinkoa. Iranin uusi presidentti Masud Pezeškian aloitti kautensa lupauksilla ”tasa-arvosta kaikille”. Hänen on nyt osoitettava, että nuot sanat ulottuvat myös bahá’íhin, jotka ovat sietäneet kaikki kuviteltavissa olevat törkeät ihmisoikeusloukkaukset ja jotka ansaitsevat elää tasavertaisina kansalaisina omassa maassaan.”

Edellinen
Edellinen

Bahá’í-temppelit Brasiliaan, Kameruniin ja Malawiin

Seuraava
Seuraava

Valtuutettujen vaalit 2024 – katso vaalitiedote