Huomioita konflikteihin ja humanitaarisiin kriiseihin vastaamisesta sekä ihmiskunnan ykseyden edistämisestä

Bahá’í-kirjastossa on nyt julkaistu suomennokset Yleismaailmallinen Oikeusneuvoston kahdesta kirjeestä, jotka käsittelevät yhteiskunnallisia kipukohtia ja niihin vastaamista rakentavalla tavalla.

Oikeusneuvoston puolesta 26. toukokuuta 2024 kirjoitetussa kirjeessä korkeakouluopiskelijoden Institute for Studies in Global Prosperity -seminaareihin käsitellään bahá’íden suhtautumista maailmassa raivoaviin konflikteihin ja humanitaarisiin kriiseihin.

– – Selvitysten mukaan vain muutaman viime vuoden aikana satoja tuhansia ihmisiä on kuollut eri puolilla maailmaa aseellisten taisteluiden suorana seurauksena – ei ainoastaan uutisoinnin valtaavissa ja sosiaalista mediaa hallitsevissa sodissa vaan myös konflikteissa, jotka tapahtuvat verraten pimennossa, mutta jotka ovat yhtä hirvittäviä ihmisyhteisölle. Minkälaista vastausta voidaan pitää riittävänä kohdattaessa tällaista ihmishenkien tuhoamista?

Erityisesti verkossa ilmaistu yleinen mielipide on taipuvainen antamaan suurimman arvon suuttumukselle ja suorapuheisuudelle. Konflikteista ja niihin liittyvistä humanitaarisista kriiseistä puhuttaessa erityisen tärkeänä pidetään sellaisten julkilausumien antamista, joissa syytetään yhtä tai toista hallitusta tai poliittista tahoa ja tuomitaan se. Kuten hyvin tiedetään, bahá’í-laitokset eivät kommentoi tällä tavoin mitään meneillään olevaa konfliktia. Tämä suhtautumistapa voidaan ymmärtää kunnolla vain sen bahá’í-periaatteen valossa, jonka mukaan hallitusten poliittisiin asioihin ei puututa. Olisi kuitenkin perusteetonta tulkita tällainen suhtautuminen välinpitämättömyydeksi konfliktin aiheuttamaa kärsimystä kohtaan. – – Tulisi kuitenkin olla ilmiselvää, että sellainen maailman tilaa koskeva vastaus, jossa keskitytään vain hoitamaan epäykseyden oireita mutta ei käsitellä sen perussyitä, olisi riittämätön.

Yhteiskunnan syvään juurtuneiden erimielisyyksien ratkaiseminen vaatii kärsivällisyyttä saada aikaan syvällinen yhteiskunnallinen muutos moraalisia ja henkisiä periaatteita soveltamalla. Se edellyttää pitkäjänteistä ja uhrautuvaa ponnistelua. Yhdeksänvuotissuunnitelma, johon bahá’í-maailma on nyt ryhtynyt, on laadittu vastaamaan tähän tarpeeseen. – – (Yleismaailmallisen Oikeusneuvoston puolesta 26.5.2024, ¶2–4)


Bahá’u’lláhin seuraajille Kongon demokraattisessa tasavallassa 1. marraskuuta 2022 osoittamassaan kirjeessä Oikeusneuvosto kuvaa bahá’í-yhteisön pyrkimystä edistää ihmiskunnan ykseyttä sekä ykseyden toteutumista estävien yhteiskunnallisten ongelmien, erityisesti etnisten ennakkoluulojen ratkaisemista.

– – Erityisenä orgaanisena yksikkönä ihmiskunta on käynyt läpi kehitysvaiheita, jotka ovat samanlaisia kuin vauvaiän ja lapsuuden vaiheet sen yksittäisten jäsenten elämässä. Eri kansojen välisiä ja sisäisiä suhteita leimanneet erimielisyydet ja ristiriidat ovat ihmiskunnan lapsuuteen liittyviä taipumuksia. Ihmiskunta on kuitenkin vääjäämättä edennyt kypsymisensä tiellä. Tällä tiellä sitä ovat aikakaudesta toiseen vieneet eteenpäin peräkkäiset jumalalliset ilmoitukset, jotka Jumala on lähettänyt sitä jatkuvasti kasvattamaan ja sivistämään. Ihmiskunta on nyt myrskyisän nuoruusikänsä päätösvaiheessa ja käymässä läpi siirtymävaihetta. Se on kauan odotetun aikuistumisen kynnyksellä, eivätkä sen tarpeita enää palvele aiempien vaiheiden ajatus- ja käyttäytymismallit. (Yleismaailmallinen Oikeusneuvosto 1.11.2022, ¶3)


Yleismaailmallisen Oikeusneuvoston istuntorakennus Karmelvuorella, Haifassa. Kuva: Bahá’í International Community

Yleismaailmallisen Oikeusneuvoston istuntorakennus Karmelvuorella, Haifassa. Kuva: Bahá’í International Community

Yleismaailmallinen Oikeusneuvosto (engl. The Universal House of Justice) on bahá’í-uskon kansainvälinen hallintoneuvosto. Bahá’u’lláh määräsi laitoksen perustamisen kirjoituksissaan ja antoi sen velvollisuudeksi muun muassa edistää maailmanrauhaa.

Vuonna 1963 perustetussa Oikeusneuvostossa palvelee kerrallaan yhdeksän jäsentä, jotka valitaan vaaleilla viiden vuoden välein. Oikeusneuvosto ohjaa maailmanlaajuista bahá’í-yhteisöä kehittämään kykyä osallistua henkisesti ja aineellisesti kukoistavan maailmanlaajuisen sivistyksen rakentamiseen.

Oikeusneuvosto osoittaa bahá’í-yhteisölle säännöllisesti sanomia, jotka käsittelevät muun muassa maailman tilaa ja bahá’íden pyrkimyksiä parantaa yhteiskunnallisia oloja. Lisäksi laitos vastaa yksilöiden sille esittämiin kysymyksiin.

Edellinen
Edellinen

Valtuutettujen vaalit 2024 – katso vaalitiedote

Seuraava
Seuraava

Kasvatukselliset ohjelmat yhteisörakentamisen keskiössä