Nuorten liike: Palvelu luo muutosta ja merkityksellisyyttä

Nuorten ja varhaisnuorten toiminnassa taiteet yhdistyvät rakentaviin ajatuksiin ja yhteiskunnalliseen toimintaan.

Hakiessaan elämälleen merkityksellistä suuntaa nuorilla on aina ollut tärkeä rooli ja voima yhteiskunnan uudistamisessa. Bahá’í-uskon opetuksista innoittunut maailmanlaajuinen nuorten liike tukee nuoria ottamaan omistajuuden yhteisestä tulevaisuudestaan ja rohkaisee nuoria tarkastelemaan elämäänsä palvelun käsitteen kautta.

Energisyys, toiveikkuus ja tahto parantaa maailmaa ovat nuoruuden ajalle ominaisia piirteitä. Nämä ominaisuudet ohjautuvat rakentavaan toimintaan, kun nuoret oppivat tarkastelemaan ympäröivää yhteiskuntaa ja sitä muovaavia voimia sekä ihmisten välisiä vuorovaikutussuhteita kaikenlaisissa tilanteissa – perheessä, ystävien kesken, koulussa, työelämässä, yhteisössä ja mediassa.

Bahá’í-kirjoitukset kutsuvat nuoria kehittämään älyllisten kykyjen lisäksi henkisiä ominaisuuksia ja vapauttamaan kyvykkyytensä yhteiskunnan uudistamiseen. Yleismaailmallinen Oikeusneuvosto, maailmanlaajuisen bahá’í-yhteisön korkein hallintoelin, näkee myös nuorten tekevän ”palvelusta aiempaa merkityksellisempien ystävyyssuhteiden perustan.”

Jos elämää ei nähdä yhtenäisenä kokonaisuutena, aiheuttaa se helposti ahdistusta ja hämmennystä. Palveluhenkisen asenteen kautta elämän eri osa-alueet nähdään toisiaan täydentävinä – ei kilpailevina – puolina. Eheän näkökulman avulla ihmiselämän henkiset ja aineelliset tarpeet asettuvat tasapainoon. Elämään tulee vahvaa merkityksellisyyttä, kun nuoret näkevät henkilökohtaisen kasvun kytkeytyvän yhteiskunnalliseen muutokseen.

Nuorten liike

Bahá’í-yhteisö tarjoaa nuorille mahdollisuuksia olla mukana edistämässä myönteistä yhteiskunnallista kehitystä samanhenkisten nuorten kanssa, ystävystyä uusiin ihmisiin ja syventää ymmärrystään henkisen ja aineellisen sivistyksen edistämiseen ohjaavista bahá’í-kirjoituksista.

Nuoria ja varhaisnuoria koolla 11–14-vuotiaiden varhaisnuorten leirillä Porvoossa kesällä 2023.

Erityisesti 15–25-vuotiaille suunnatut valtakunnalliset tapahtumat, tapaamiset ja koulutusjaksot ovat osa nuorten yhteistä liikettä, jossa nuoret tunnistavat jaettuja huolenaiheita ja pyrkivät vastaamaan niihin rakentavasti henkisiä näkökulmia soveltamalla. Nuorten liikkeen tapaamisia ja koulutusmahdollisuuksia lisätään huomattavasti tulevina kuukausina.

Nuorten liikkeen keskiössä on koulutusinstituutin koulutuskokonaisuus, jonka avulla nuoret syventyvät henkisiin ja moraalisiin teemoihin sekä kehittävät älyllisiä ja ilmaisullisia taitoja, jotka palvelevat heitä koko elämän ajan. Ylevät ajatukset käännetään käytännön toiminnaksi nuorten osallistuessa ruohonjuuritason pyrkimyksiin rakentaa elinvoimaisia yhteisöjä, joissa asukkaiden välinen ystävyys ja luottamus vahvistuvat.

Yhteisörakentamisen kautta nuoret näkevät oman roolinsa itseään nuorempien kehityksen tukijoina, mikä kasvattaa myös heitä itseään. He tunnistavat mahdollisuuksia osallistua 5–10-vuotiaiden lasten henkiseen kasvatukseen, toimia valmentajina 11–14-vuotiaiden varhaisnuorten henkisen voimauttamisen ohjelmassa ja tarjota samalla opiskeluapua koululaisille.

 
 

Tulevat nuorten tapaamiset ja koulutukset

  • koulutusjakso 3.–16.6.2024

  • nuorten viikonloppu 19.–20.10.2024

  • koulutusjakso 1.–6.1.2025

  • nuorten viikonloppu 22.–23.2.2025

  • koulutusjakso 2.–15.6.2025

Lisää tapahtumia löydät Suomen bahá’í-yhteisön tapahtumakalenterista (Google).

Kiinnostuitko?

Ota yhteyttä Suomen bahá’í-yhteisön koulutusinstituuttiin: instituutti@bahai.fi

 
 

Uudenmaan nuoret kokoontuvat säännöllisesti

Uudenmaan seudulla nuoret kokoontuvat kahden viikon välein pidettävissä nuorten illoissa. Vapaamuotoisissa tapaamisissa uudet ja tutut ystävät keskustelevat syvällisistä teemoista bahá’í-kirjoitusten kautta ja musisoivat yhdessä.

Nuorten tapaamisissa tiiviisti mukana ollut Julia kertoo, että nuoret haluavat löytää tapoja toimia ja muuttaa maailmaa.

Nuorten tapaamisissa tiiviisti mukana ollut Julia kertoo, että nuoret haluavat löytää tapoja toimia ja muuttaa maailmaa.

Helsinkiläinen Julia on ollut tiiviisti mukana nuorten liikkeessä ja näkee sen vaikutuksen nuorten elämässä.

– Haluamme tutkia yhdessä tärkeitä aiheita ja kääntää ylevät sanat teoiksi, Julia toteaa.

Nuoret ovat toimineet aktiivisesti muun muassa varhaisnuorten ryhmien valmentajina.

– Monet nuoret haluavat löytää tapoja toimia ja saada aikaan muutos. Eivät he halua odottaa, että muutos tapahtuu heidän puolestaan. Nuoret kaipaavat syvällisiä keskusteluja henkisistä aiheista, mutta tällaisia tiloja ei ole paljon. Nuorten liike voimauttaa meitä kääntämään arkipäivän keskusteluja merkityksellisempään suuntaan sekä yksilöllisellä että yhteiskunnallisella tasolla.

Nuorten tapaamisiin Helsingissä osallistunut Onni kertoo nuorten liikkeen antavan toivoa paremmasta tulevaisuudesta ja luovan syviä ystävyyssuhteita.

Nuorten tapaamisiin Helsingissä osallistunut Onni kertoo nuorten liikkeen antavan toivoa paremmasta tulevaisuudesta ja luovan syviä ystävyyssuhteita.

Nuorten tapaamisiin usein osallistunut Onni kertoo nuorten liikkeen antavan toivoa paremmasta tulevaisuudesta ja luovan syviä ystävyyssuhteita.

– Nuorten liike on tärkeä, koska saan sen avulla syvemmän yhteyden ihmisiin. Pohdimme yhdessä muiden nuorten kanssa tietoisesti sitä, miten voimme kehittää omaa ympäristöämme ja luoda yhteenkuuluvuutta hyvin erilaisten ihmisten kesken, Onni toteaa.

Julia on huomannut osallistujamäärän kasvaneen, kun nuoret keskustelevat syvällisistä aiheista yhä laajemmin omien ystäviensä ja tuttujensa kanssa.

– Uskalsin alkaa pyytämään omia ystäviä mukaan hyvin rohkeasti. Nyt kaikki ystävät ovat kytköksissä toisiinsa tunsinpa heidät sitten koulusta tai muualta, Julia pohtii.

– Havaitsin, että yhteiseen muutosprosessiin kuuluvat kaikki – minä itse, lähipiirini ja ystäväni. Jo yksikin ihminen voi saada suuren muutoksen liikkeelle.

 

Nuorten konferenssi Tampereella

Osana nuorten liikkeen toimintaa bahá’í-yhteisö järjesti Tampereella lokakuussa 2023 nuorten konferenssin. Tapahtumaan eri puolilta Suomea saapuneet osallistujat tarkastelivat, miten he voivat olla mukana vaikuttamassa ympäröivään yhteiskuntaan ja antaa panoksensa paremman maailman rakentamiseen omia vahvuuksiaan, kykyjään ja taitojaan hyödyntämällä. Maailman muuttamisen teemaa käsiteltiin opiskelun, taiteiden ja mielenkiintoisten keskustelujen kautta.

Nuoret myös keskustelivat yleisistä huolenaiheista ja etsivät niihin ratkaisuja bahá’í-kirjoitusten avulla. Näissä keskustelufoorumeissa käsiteltiin ilmastonmuutosta, mielenterveyttä ja sosiaalisen median vaikutusta nuorten elämässä.

Tamperelainen Adrian kertoo nauttineensa konferenssiin osallistumisesta ja nuorten yhdessäolosta.

– Erityisesti yhteinen ohjelma, laulut ja musiikki olivat kivoja, Adrian toteaa.

Tamperelainen Adrian kertoo nauttineensa konferenssiin osallistumisesta ja nuorten yhdessäolosta.

Tamperelainen Adrian kertoo nauttineensa konferenssiin osallistumisesta ja nuorten yhdessäolosta.

– Konferenssi muutti ajatteluani, ja tulin sosiaalisemmaksi. Sain eväitä omaan rooliini nuorena ihmisenä. Käsitys elämän tarkoituksesta syveni. Keskusteluissa opin paljon uutta esimerkiksi sosiaalisesta mediasta ja sen vaikutuksesta omaan elämään.

Konferenssiin Jyväskylästä saapunut Mea pitää tärkeänä, että tapahtumassa oli paljon eri-ikäisiä nuoria.

– Sitä kautta oppi paljon enemmän, kun ryhmässä oli myös vanhempia nuoria, Mea pohtii.

– Vaikka ikäiselleni aiheet olivat haasteellisia, ymmärsin teemojen merkittävyyden. Erityisesti jäi mieleen yhteinen iltaohjelma, mahtava mielenterveystyöpaja ja syvälliset keskustelut Ruhi-instituutin materiaalien pohjalta.

– Haluan jatkossakin olla edistämässä tätä hommaa ja olla itse vaikuttamassa, jyväskyläläisnuori Mea kertoo.

– Haluan jatkossakin olla edistämässä tätä hommaa ja olla itse vaikuttamassa, jyväskyläläisnuori Mea kertoo.

Konferenssi oli monelle nuorelle innostava kokemus, joka syvensi ystävyyssuhteita, antoi paljon ajattelemisen aihetta ja näytti suunnan nuorten muovaaman tulevaisuuden mahdollisuuksille. Konferenssin yhteydessä virisi pyrkimyksiä jatkaa innostavia keskusteluja Tampereen lisäksi muilla paikkakunnilla, kuten Helsingissä, Joensuussa, Jyväskylässä, Kuopiossa, Riihimäellä ja Turussa.

– Haluan jatkossakin olla edistämässä tätä hommaa ja olla itse vaikuttamassa, Mea vahvistaa.

 

Lisää nuorten tapaamisia ja koulutuspolku kaikille

Ensi kesästä lähtien nuorten tapaamisia ja pidempiä koulutuksia aletaan järjestää säännöllisesti kaikille kiinnostuneille nuorille. Jo kesän alussa on tarjolla koulutusjakso Helsingissä 3.–16. kesäkuuta 2024, minkä jälkeen syys-, joulu- ja talvilomien yhteydessä nuoret kokoontuvat uudelleen.

Nuoret ovat tulevaisuuden rakentajia, ja heidän voimansa ja innostuksensa yhteisen hyvän edistämisessä on korvaamaton.

Nuoret ovat tulevaisuuden rakentajia, ja heidän voimansa ja innostuksensa yhteisen hyvän edistämisessä on korvaamaton.

Kaikki nuoret paikkakuntaan katsomatta ovat tervetulleita mukaan tutustumaan nuorten liikkeen keskusteluihin, koulutusmahdollisuuksiin ja toimintaan. Liikkeestä muotoutuu osallistujiensa näköinen.

– Tule mukaan aivan omana itsenäsi ja avoimin mielin. Ei tarvitse ajatella, että pitää olla tietynlainen tai tietää jotakin erityistä, Julia rohkaisee.

Nuoret ovat tulevaisuuden rakentajia, ja heidän voimansa ja innostuksensa yhteisen hyvän edistämisessä on korvaamaton. Bahá’í-yhteisö kannustaa kaikkia nuoria löytämään oman äänensä ja näkemään itsessään yhteiskunnallisen uudistajan.

Nuorten liikkeessä painotetaan ystävyyden ja keskinäisen tuen merkitystä. Nuoret oppivat siitä, miten heidän yhteinen pyrkimyksensä palvella ihmiskuntaa muovaa kestäviä ystävyyssuhteita. Synkkyyden, epätoivon tai yhteiskunnallisten jakolinjojen painottamisen sijaan nuoret rohkaistuvat toimimaan todellisen ystävyyden ja toivon ilmapiirissä, joka on avoin kaikille.

– Ystävyyssuhteemme menee paljon pintaa syvemmällle. Kohtaamme toisemme ykseydessä. Olemme todella avoimia erilaisten lähtökohtien ja näkökulmien suhteen ja kohtaamme toisemme rehellisesti. Näin meistä avautuu jatkuvasti uusia puolia ja meillä on todella hauskaa yhdessä, Onni innostuu.

Edellinen
Edellinen

Kansallisen Henkisen Neuvoston kirje nuorten liikkeestä

Seuraava
Seuraava

Justice Conference 2024 – ohjelma julkaistu