Ihmisoikeusvaikuttaja bahá’í-kesäkoulun pääpuhujana

Kesäkoulussa 2024 puhunut Layli Miller-Muro tunnetaan naisille oikeusapua tarjoavan Tahirih Justice Center -järjestön perustajana.

Yhdysvaltalainen Layli Miller-Muro on asianajaja ja aktivisti, jonka elämäntyötä leimaa vahva oikeudenmukaisuuden taju ja pyrkimys torjua rasismia ja ihmisoikeusloukkauksia. Ensi kertaa Suomessa vierailllut Miller-Muro toimi heinäkuussa pidetyn bahá’í-kesäkoulun pääpuhujana.

Hän kasvoi Atlantassa, Georgian osavaltiossa, ja tuli nuoresta pitäen tietoiseksi rasismista ja sen aiheuttamista ongelmista. Miller-Muro kertoo, että häneen vaikutti erityisesti lukiossa tapahtunut rasistinen välikohtaus, jossa tummaihoisen pojan ja valkoihoisen tytön seurustelu aiheutti jännitteitä ja lopulta tappelun oppilaiden välillä. Miller-Muro ehdotti rehtorille kampanjaa, jossa oppilaat allekirjoittivat rasisminvastaisen lupauksen, minkä lisäksi hän järjesti koulussaan tanssiesityksiä ja keskusteluja, jotka keskittyivät rasismin torjumiseen.

Ammatillisella urallaan Miller-Muro on keskittynyt erityisesti pakolaisnaisten aseman parantamiseksi. Hän kuitenkin kiistää tämän olleen harkittu päätös.

– Kävin naisille suunnattua korkeakoulua, joten ystäväpiirissäni käytiin jatkuvasti keskustelua naisten kohtaamista ongelmista ja haasteista yhteiskunnassa. Oikeustieteellisissä opinnoissani halusin kuitenkin keskittyä toisiin aiheisiin kuten ihmisoikeudet, ympäristö ja rasismi, Miller-Muro kertoo.

Miller-Muron suunnitelmat muuttuivat kuitenkin sattuman kautta opintojen edetessä. Erityisesti pakolais- ja turvapaikkalainsäädännön kurssi sekä hänen artikkelinsa Journal of Gender and Law -julkaisussa vaikuttivat uran suuntaan. Aiemmat kokemukset vapaaehtoistyöstä Gambiassa antoivat sysäyksen käsitellä artikkelissa sukupuoleen perustuvaa vainoa turvapaikkaperusteena.

Myöhemmin työskennellessään maahanmuuttotapauksia hoitavassa asianajotoimistossa Miller-Muro sai käsiteltäväkseen tapauksen, joka koski ympärileikkauksen vuoksi turvapaikkaa hakevaa tyttöä. Tapaus johti merkittävään lainsäädännön muutokseen Yhdysvalloissa, kun sukupuoleen perustuvasta vainosta tuli virallisesti riittävä peruste turvapaikan saamiseksi.

– Tapaus sai laajaa huomiota mediassa, joten minulle ja asiakkaalleni tarjottiin pian oikeusprosessin jälkeen kustannussopimusta. Ennakkoon saamillani rahoilla minun oli mahdollista perustaa Tahirih Justice Center -järjestö, Miller-Muro sanoo.

Tahirih Justice Center tarjoaa ilmaista oikeudellista apua naisille ja tytöille, jotka pakenevat ihmisoikeusloukkauksia, kuten ihmiskauppaa ja lapsiavioliittoja. Järjestö toimii viidessä eri toimipisteessä ja sillä on noin 130 kokopäiväistä työntekijää, joilla on samanaikaisesti käsiteltävään noin eri 3 000 tapausta.

Kesäkoulussa oli tarjolla seminaarikeskusteluja ja työpajoja, joissa pohdittiin bahá’í-kirjoitusten soveltamista yhteiskunnan kehittämiseksi.

Sekä Miller-Muron työssä että Tahirih Justice Centerin toiminnassa korostuvat bahá’í-uskon periaatteet, kuten sukupuolten tasa-arvo, poliittinen sitoutumattomuus ja päätöksenteon perustaminen neuvotteluun ja yhteistyöhön.

– Oikeudenmukaisuuden toteutuminen vaatii sekä yksilön henkilökohtaisen että instituutioiden tasolla tapahtuvan systeemisen muutoksen. Hyvät lait eivät yksinään riitä, jos ihmiset haluavat toimia niitä vastaan, ja ihmisten hyvät teot voidaan estää huonolla lainsäädännöllä, Miller-Muro huomauttaa.

Esimerkkinä lainsäädännön ja yhteisön vuorovaikutuksesta Miller-Muro nostaa esiin Ison-Britannian päätöksen kriminalisoida lapsiavioliitot. Ennen tätä päätöstä maassa tehtiin merkittävää edistystä sosiaalityöntekijälähtöisellä lähestymistavalla, mutta kriminalisoinnin jälkeen nimettömät yhteydenotot loppuivat, koska tytöt pelkäsivät perheilleen koituvia oikeudellisia seurauksia. Miller-Muron mukaan tämä osoittaa, että kulttuurilla, yhteisöllä ja perheellä on keskeinen rooli ongelmien ratkaisemisessa lainsäädännön rinnalla.

Layli Miller-Muron elämä ja ura ovat esimerkkejä siitä, miten henkilökohtaiset kokemukset ja usko oikeudenmukaisuuteen voivat johtaa merkittäviin yhteiskunnallisiin muutoksiin ja vaikuttavaan ihmisoikeustyöhön.

Jalojen ajatusten kääntäminen todeksi ja toiminnaksi

Korpilahdella järjestetyn kesäkoulun aiheena oli ”Jalojen ajatusten kääntäminen todeksi ja toiminnaksi”. Aihe on tiiviisti läsnä bahá’í-uskon pyhissä kirjoituksissa. Bahá’u’lláhin opetukset suuntaavat oppimaan perustavanlaatuisen henkisen ja yhteiskunnallisen muodonmuutoksen aikaansaamisesta yksilön, yhteisöjen ja yhteiskunnan tasolla. Ihmiskunnan hyvinvoinnin ja rauhan edistäminen on tarkoitettu kaikille.

Kiinnostavien luentojen ja seminaarikeskustelujen lisäksi kesäkoulussa oli ohjelmaa lapsille ja varhaisnuorille, monipuolisia keskustelu- ja toimintatyöpajoja sekä hartaushetkiä ja taiteellista ilmaisua ja liikuntaa. Kesäkoulun aikana pidettiin myös paneelikeskustelu nuorten hyvinvoinnin haasteista.

Vuosittainen koko perheen tapahtuma keräsi tänä vuonna 200 osallistujaa.

Vuosittainen koko perheen tapahtuma keräsi tänä vuonna 200 osallistujaa.

Edellinen
Edellinen

FUNDAEC:in verkkokurssit syksyllä 2024

Seuraava
Seuraava

Saksan bahá’í-temppelin 60-vuotisjuhla