Yleismaailmallisen Oikeusneuvoston viesti Bábin hautapyhäkön muutostöistä

 

Bábin hautapyhäkkö on yksi bahá’í-uskon keskeisistä pyhiinvaelluskohteista. Kuva: © Bahá’í International Community

Haifan Karmelvuorella sijaitsevaa Bábin hautapyhäkköä ja sen ympäristöä remontoidaan kesän aikana. Hautapyhäkkö on yksi bahá’í-uskon keskeisistä pyhiinvaelluskohteista.

Maailmanlaajuisen bahá’í-yhteisön korkein hallintoelin, Yleismaailmallinen Oikeusneuvosto ilmoitti hautapyhäkön muutostöistä 26. heinäkuuta päivätyssä viestissä:

Meillä on ilo ilmoittaa teille merkittävistä rakennus- ja kunnostustöistä, jotka tehdään tänä kesänä Bábin hautapyhäkössä ja sen ympäristössä. Bábin ja ‘Abdu’l-Bahán pyhäköt ovat nyt suljettuina, ja ne avataan uudelleen 28. lokakuuta mennessä. Tänä aikana Bábin pyhäkköön johtava terrakottainen pääväylä päällystetään, jotta sinne pääsevät paremmin pyhiinvaeltajat ja vierailijat, joiden on fyysisesti haastavaa kävellä Haifan pyhiinvaeltajien talolta pyhäkköön. Pyhäkköön johtavat itäiset ja läntiset kulkuväylät päällystetään Jerusalemin punaisella kalkkikivellä, jota on käytetty nykyisen esteettömän reitin päällystämiseen. Lisäksi aivan Bábin hautapyhäkön edessä oleva aukio päällystetään kivellä, kuten Jumalan asian käsi William Sutherland Maxwellin alkuperäisessä suunnitelmassa oli esitetty. Siinä tullaan käyttämään samaa Galil Gold -kalkkikiveä, joka valittiin myös pyhäkön pylväskäytävän lattiaan ja terasseihin. Myös ympäröivien puutarhojen pohjaratkaisuun tehdään tarvittavia muutoksia.

Samalla hyödynnetään tilaisuus tehdä joitakin valmistelutöitä pyhäkön sisällä, jotta aikanaan kaikki huoneet voidaan omistaa rukoilemiselle ja palvonnalle osana Bábin yhtenäistä hautapyhäkköä. Näihin töihin sisältyy uusien oviaukkojen tekeminen sisäseiniin.

 

Nykyään Bábin hautapyhäkkö ja sitä ympäröivät puutarhat ovat yksi Haifan tunnetuimmista maamerkeistä, ja ne on nimetty Unescon maailmanperintökohteeksi. Kuva: © Bahá’í International Community

Puutarhojen polut on päällystetty vanhoista tiilistä saadulla terrakottamurskalla. Kuva: © Bahá’í International Community

Puutarhojen polut on toteutettu vanhoista tiilistä tehdyllä terrakottamurskalla. Kuva: © Bahá’í International Community

 
Bábin hautapyhäkkö silloisessa muodossaan Karmelvuorella vuonna 1909, jolloin Bábin maalliset jäännökset laskettiin haudan lepoon. Kuva: © Bahá’í International Community

Bábin hautapyhäkkö silloisessa muodossaan Karmelvuorella vuonna 1909, jolloin Bábin maalliset jäännökset laskettiin haudan lepoon. Kuva: © Bahá’í International Community

Hautapyhäkkö on omistettu toiselle bahá’í-uskon pyhistä jumalallisista ilmaisijoista, Bábille, joka kuoli marttyyrina vuonna 1850. Pyhäkkö rakennettiin vaiheittain bahá’í-uskon perustajan, Bahá’u’lláhin määrittämään paikkaan Karmelvuorella. Bahá’u’lláhin poika, ‘Abdu’l-Bahá vastasi pyhäkön rakentamisesta, ja vuonna 1909 Bábin maalliset jäännökset voitiin haudata pyhäkköön. Rakennuksen ulkokuori valmistui vuonna 1953, jolloin bahá’í-uskon päänä toimi Shoghi Effendi.

1980-luvulla aloitettiin puutarhojen ja porrastettujen terassien rakentaminen Karmelvuoren rinteelle hautapyhäkön ylä- ja alapuolelle. Tämä Yleismaailmallisen Oikeusneuvoston ohjauksessa toteutettu mittava hanke valmistui vuonna 2001.

Nykyään Bábin hautapyhäkkö ja sitä ympäröivät puutarhat ovat yksi Haifan tunnetuimmista maamerkeistä, ja ne on nimetty Unescon maailmanperintökohteeksi. Pyhäkkö on sekä henkinen keskus että turistinähtävyys, joka houkuttelee vierailijoita ympäri maailmaa.

Bábin lisäksi pyhäkköön on haudattu ‘Abdu’l-Bahá, jolle on rakenteilla oma hautapyhäkkö Haifan ja Akkon kaupunkien välille. ‘Abdu’l-Bahán arkku on määrä siirtää uuteen pyhäkköön sen valmistuttua.

Lisätietoja ja kuvia Bábin hautapyhäköstä ja sen historiasta löydät englanninkieliseltä sivustolta bahai.org.

Edellinen
Edellinen

Uusia näkökulmia ihmiskunnan tarpeiden ratkaisemiseen – Association for Bahá’í Studies -konferenssi Atlantassa

Seuraava
Seuraava

Uskontojen avoimien ovien päivä 21.8.2024