Uuden uskonnon hyväksyminen

Bábin mullistava ilmoitus

Kuva Bábin talosta, huoneesta, jossa Báb ilmaisi asemansa ensimmäisen kerran vuonna 1844.

Kuva Bábin talosta, huoneesta, jossa Báb ilmaisi asemansa ensimmäisen kerran vuonna 1844.

Toukokuussa 1844 nuorukainen nimeltä Siyyid ‘Alí Muḥammad Shírází julistamaan, että kaikkien uskontokuntien odottama Jumalan päivä oli nyt tullut. Hän kutsui itseään nimellä Báb, joka tarkoittaa suomeksi porttia. Kymmenettuhannet ihmiset ympäri Persiaa liittyivät hänen kannattajikseen, joiden etujoukoissa oli monia tunnettuja uskonoppineita.

Bábin ilmaiseman muistion nähtyään Bahá’u’lláhista tuli välittömästi yksi Bábin aktiivisimmista seuraajista. Heti tekstin luettuaan Bahá’u’lláh julisti: ”Joka uskoo Koraaniin ja tunnistaa sen jumalallisen alkuperän mutta empii edes hetkenkin verran tunnustamasta, että nämä sielua liikuttavat sanat on varustettu samalla virvoittavalla voimalla, on epäilemättä erehtynyt arviossaan ja eksynyt oikeudenmukaisuuden suoralta polulta.”

Tuosta hetkestä lähtien Bahá’u’lláh omisti elämänsä Bábin uskon palvelemiselle. Hän kutsui ensin mukaan sukulaisensa ja ystävänsä ja ryhtyi levittämään Bábin opetuksia.

Bahá’u’lláhin esikoispoika ‘Abdu’l-Bahá 24-vuotiaana

Bahá’u’lláhin esikoispoika ‘Abdu’l-Bahá 24-vuotiaana

Samana iltana, kun Báb ilmaisi jumalallisen tehtävänsä Shírázissa, syntyi Bahá’u’lláhin ja Ásíyih Khánumin esikoislapsi, joka tunnetaan nimellä ‘Abdu’l-Bahá, eli Bahán palvelija. Koko elämänsä ajan ‘Abdu’l-Bahá keskittyi Bahá’u’lláhin palvelemiseen ja tämän opetusten levittämiseen. Hänellä oli merkittävä asema Bahá’u’lláhin kuoleman jälkeen.

Badashtin kokoontuminen

Bábin ilmoitus kuohutti Persian uskonnollista ja poliittista johtoa. Sitä pidettiin yleisesti harhaoppisena ja vaarallisena, minkä vuoksi Bábia ja hänen seuraajiaan vainottiin. Kymmeniätuhansia bábilaisia teloitettiin näinä vuosina.

Kesällä 1848 Bahá’u’lláh auttoi järjestämään Badashtin kylässä muutaman viikon mittaisen kokoontumisen, jonne saapuivat Bábin merkittävimmät seuraajat. Tässä kokoontumisessa bábilaiset tekivät selkeän pesäeron uuden uskonnon ja islamin välillä. He päättivät hylätä koko yhteiskunnan läpäisseen sharia-lain, mikä kiteytyi naisrunoilija Táhirih’n kuohuttavassa teossa. Vastoin vanhoja perinteitä hän riisui huntunsa ja piti julkisen puheen.

Amulin moskeija Mázindaránissa, Iranissa

Amulin moskeija Mázindaránissa, Iranissa

Vuonna 1848 Bahá’u’lláh vieraili uskonveljiensä luona Mázindaránin maakunnassa. Islamin uskonoppineet pidättivät hänet ja kiduttivat häntä lyömällä kepillä jalkapohjiin Amulin moskeijan luona.

Bábin hautapyhäkkö sijaitsee Karmelvuorella, Haifassa, Israelissa.

Bábin hautapyhäkkö sijaitsee Karmelvuorella, Haifassa, Israelissa.

Bábin teloitus

Báb teloitettiin Tabrízissa heinäkuussa 1850, ja lähes kaikki hänen uskonsa merkittävimmät puolustajat kuolivat kiihkomielisen papiston ja hallituksen joukkojen yllytyksestä. Yhteiskunnallisen asemansa vuoksi Bahá’u’lláh jätettiin kuitenkin henkiin.

Edellinen
Edellinen

Köyhien isä

Seuraava
Seuraava

Vankeus ”Mustassa onkalossa”