Iranilaiset bahá’ít jälleen vainon kohteena

Viime viikkoina pidätettyjä ja vangittuja bahá’íta. © Bahá’í World News Service

Iranilaisiin bahá’íhin kohdistuneet vainot ovat jälleen kiihtyneet viime viikkoina. Uusimpana käänteenä on Iranin pohjoisosissa sijaitsevassa Roushankouhin kylässä tapahtuneet kotien hajottamiset ja lukuisat ratsiat.

  • Roushankouhin kylään vievät tiet on suljettu.

  • Viranomaisten omavaltaisia toimia vastustavat henkilöt on pidätetty ja pistetty käsirautoihin.

  • Asukkaiden mobiililaitteita on takavarikoitu, ja paikallaolijoita on kielletty kuvaamasta tilannetta.

  • Bahá’íden naapurit on käsketty pysymään sisätiloissa – myös heitä on kielletty kuvaamasta pidätyksiä ja ratsioita.

  • Kuusi rakennusvaiheessa ollutta kotia on tuhottu.

  • Viranomaiset ovat asentaneet metalliaidat, jotta bahá’ít eivät pääsee omiin koteihinsa.

Bahá’íden koteja tuhotaan Iranissa. Lähde: Bahá’í World News Service

Tätä ennen yli 100 bahá’íta on viime viikkoina joutuneet joko vangituksi tai ratsian kohteeksi eri puolilla maata. Vangittujen joukossa ovat muun muassa Mahvash Sabet, Fariba Kamalabadi ja Afif Naemi. Kaikki kolme toimivat aikaisemmin Iranin bahá’íden epävirallisessa hallinnossa ja ovat vakaumuksensa ja asemansa takia jo kertaalleen kärsineet kymmenen vuoden vankeustuomion vuodesta 2008 alkaen.

Iranin hallitus on yli 40 vuoden ajan syyttänyt maan bahá’íta vieraan vallan vakoojiksi. Nyt hallituksen järjestelmällinen vihapuhe on kohdistettu vakoilusyytösten lisäksi bahá’íhin, jotka toimivat lastentarhanopettajina. Heitä syytetään bahá’í-kolonialismin opettamisesta ja kansallisen turvallisuuden uhkaamisesta. YK:ssa toimiva kansalaisjärjestö Bahá’í International Community (BIC) seuraa tiiviisti bahá’íden vaikean tilanteen kehittymistä Iranissa. BIC kehottaa kansainvälistä yhteisöä toimimaan välittömästi ennen kuin on liian myöhäistä.

Myös Suomessa on aktiivinen bahá’í-yhteisö, johon kuuluu niin suomalaisia, iranilaisia kuin muistakin maista kotoisin olevia bahá’íta.

Lisätietoa englanniksi

Lisätietoa farsiksi

Edellinen
Edellinen

Kesäkoulun 2022 pääluennot